Robin O’Wrightly: Mi is az a narrációs szatíra?!

Bevallom: egészen mostanáig én sem tudtam, mi az, és hogy mi a neve. Most sem tudom, csak elneveztem, mint Ádám az állatokat, meg a feleségét… Hogy is hívják?

„Na, gratulálok. Ez egy jegyzet? Komolyan?!”
„Jaj, legalább ide ne szólj bele! Menj, játsszál az őslényeiddel…”
„Ádám és Éva, meg őslények, szuper, ideológiailag nem vagy túlképzett!”
(Puff.)

Tehát a narrációs szatíra az olvasó tudatos idegesítése megzavarása abból a célból, hogy falhoz vágja a könyvet jól szórakozzon. Sajnos, az író egy kiba*ott troll eléggé nehézfejű entitás, és nem csak ő, jönnek a szerkesztők, a tesztolvasók, a szomszéd Málcsi néni, így a lehető legkellemetlenebb helyzetekben teszik ezt, hogy mukorodna meg mind Miklós-napon három tengerimalaccal. Ezt úgy éri el, hogy beszólogat, lásd itt fent, magának, vagy éppen kiszólogat, mert olyat is szoktunk ám, képzeljétek el.

„Most a három tengerimalac miért mukorodjon meg?! Annyira cukik! Te meg egy rohadt állatkínzó vagy!” (egy tesztolvasó)

Szóval a narrációs szatíra az amúgy teljesen tingli-tangli, félédes irományok feljavítása valami sokkoló izével, amit máshol még nem nagyon láttunk. Vagy azért, mert nincs, vagy azért, mert műveletlen parasztok vagyunk, akik ennek nem néztek utána.

„Takarodj el a géptől!!! Most!!!”

Egy biztos: hála a jó istennek, eddig még egyikőtök sem utálta. Aki igen, azt elástuk. A kert nagy…) Azért más is van a tarsolyomban, nem csak ez, aki nem bírja a strapát, olvashat szépirodalmat vagy csúnyát (aminek karikája van), meg izgalmasosat (ifjaknak).
De valljuk be: én iszonyat jól szórakozom az írások közben, és azért nem mindenhol vannak ezek a literaturista-csalogató látványosságok – érted, literaturista, höhö –, mert a komolyabb részeknél megritkulnak, hogy aztán elementáris erővel csapjanak le a vizuális kortexetekre megint.
A lényeg: az írás ne legyen lapos, a poén üssön, mint Muhammad Ali, az olvasó pedig úgy tegye le a könyvet, ha végzett:

„mi a szent szar volt ez a beteg iromány, ami annyira megnevettetett, hogy most már soha többé nem kell a r̷e̷m̷o̷t̷i̷v̷ ̷e̷x̷t̷r̷á̷t̷ szednem?”
„Ez itt a reklám, hülye!”
„Xanaxod van?”
„Nincs, és ne reménykedj, erre sem adnak!”

Az író ebben az esetben soha nem veszi magát komolyan, sem a szereplőit, sem a velük történő dolgokat. Egyetlen mást vesz komolyan a mögöttes mondanivalón túl (ami a szerelem szép, a világ érdekes, a férfi és nő között mélyebb kapcsolat is lehet 20, 17, 15, 12, eh, mindegy, hány centinél, a remény jó, az ég kék, a fű zöld, az író hülye stb.): az olvasót.
Téged.
Jó szórakozást!
Összefoglalva tehát: A narrációs szatíra lényege, hogy az író kiidegeli önmagát. És ha már ott van, akkor az olvasót is.

„Annyi más könyv van! Én is annyit írtam! Mondd, nem akarsz máshol lenni?!”
„Magadat ismétled! Na, ide a könyveiddel!”


Robin O’Wrightly narrációs szatírái:

ERELEM-TRILÓGIA

RIGÓK & MUNDIK-SOROZAT

és még íródik pár.

Hírdetés