ROWipédia

Szabó Borka, főbb alkotói nevein: Robin O’Wrightly, Váczy Virág és Mia Frances (Budapest, 1978. február 23. —) magyar szerző (író és költő).

Életrajza

Váczy Borbála Virág néven született 1978. február 23-án, Budapesten. Édesapja Váczy Jépont Tamás grafikusművész és író. Férjezett, két gyermeke van.

Írói életpályája

1990-ben, 12 évesen kezdett el írni egy kisregényt („Hetedik parancsolat” munkacímmel) Barbara Vazzi álnéven, de a korához nem illő műfaja (erotikus noir lélektani krimi) miatt nem jutott át a cenzori szűrőn. Ennek ellenére nem adta fel, onnantól kezdve verseket, novellákat, abszurd szkiteket, színdarabot írt, elsősorban a fióknak, illetve a baráti körnek. Középiskolai irodalmi pályázatot nyert, de nagyobb figyelmet nem kapott. 2007 óta újságírással, 2009 óta könyvkiadással is foglalkozik. 2009-ben posztumusz publikálta édesapja, Jépont regényét. 2009-2011 között felébredt benne a regényíró, és megírta első narrációs szatíráját Erelem (eszetlen szerelem) címmel – a pontos dátum ismeretlen, csak az a biztos, hogy kereken húsz napig tartott a megírása -, amit 2015-ben baráti unszolásra kiadott egy angol-amerikai magánkiadónál (Blurb Co.). 2015-től kezdett el folyamatosan, hosszabb történeteket írni (még két másik regény készült el abban az évben). 2016-ban az Ad Librum Kiadó adta ki a második (kis)regényét, ami tulajdonképpen a 12 évesen írt kisregény feltámasztása volt. 2017-ben indult a Twister Media Bekezdés-pályázatán, de nem jutott be a shortlistre. 2017 óta hivatásszerűen ír, évente több publikációja is van. Egyelőre kis példányszámú kiadások, illetve elektronikus könyvek alkotják a portfólióját. Egyetlen papírkönyve, az Egy igen-zet története könyvesbolt-hálózatokban is elérhető.

Kapcsolatai

2022 óta a Talentum House könyvkiadó szerzője, de antológiák révén kapcsolatban áll a NewLine, a Marysol, a Marsbook kiadókkal és a Közösségi Írók Céhe, az Illyrian Monastery szervezetekkel is. 2017-2022 között a Mogul könyvkiadó szerzője volt.

2019-től a NewLine Kiadó, 2020-tól a DiBook, 2021-2022 között a Könyvimádók webshopja (Könyvmentorok), 2023-tól a KönyvShop online áruháza is forgalmazza az e-könyveit. 2021-ben csatlakozott a magyar szerzőket összefogó, HazaÍrók csoporthoz, 2022-ben pedig az ÍróTesók projekt kezdeményezéshez.

Civilben jelenleg saját vállalkozásban számos kiadónak és szerzőnek megbízott szerkesztőségi munkatársa.

Díjak, nevezések

 • Jelölés – Az Év Könyve 2022 – Romantikus kategória (nevezett könyv: Stronger than love – Erősebb a szerelemnél)
 • 2. helyezett: Dugonics András Irodalmi Díj 2022 – Ismeretterjesztő kategória (nevezett könyv: Mit csinál a hogy is hívják?)
 • 3. helyezett – Dugonics András Irodalmi Díj 2021 – Szépirodalom kategória (nevezett könyv: Emlékkönny – Egy igen-zet története)
 • 1. helyezett – Dugonics András Irodalmi Díj 2020 – Humor, Szatíra kategória (nevezett könyv: Erelem – eszetlen szerelem)
 • 2. helyezett – GCK’s Book Review Blog “2020 legszebb magyar borítója”, Naplóregény/Emlékkönyv-kategória (nevezett könyv: Amor vincit omnia)
 • Jelölés – Aranykönyv 2019 – Ifjúsági regény-kategória (nevezett könyv: Az amulett rejtélye)

Stílusa

Műfajban mindenevő lévén, ethosza, hogy minél több zsánerben és célcsoportnak írhasson. Elsősorban humoros, parodisztikus; másodsorban sokkoló, elgondolkodtató művei vannak. ~ egy nagyon egyedi és úttörő parodisztikus stílus, a narrációs szatíra meghonosítója. Kedvenc írói közül a teljesség igénye nélkül: Karinthy Frigyes, Örkény István, Rejtő Jenő, Flannery O’Connor, Kurt Vonnegut, Brunella Gasperini, Szabó Magda, C. S. Lewis, J. R. R. Tolkien, J. K. Rowling, Roald Dahl és Jo Nesbø.

A narrációs szatíra

A narrációs szatíra lényege, hogy az író kiidegeli önmagát. És ha már ott van, akkor az olvasót is.

(a szerző)

Ez – a parodisztikus műfajon belül – egy igen egyedi stílus-ágazat, amelyben az író a saját szarkasztikus vagy ironikus belső gondolataival – „beszólásokkal” – vagy éppen fiktív, külső szemlélőkkel “folytatott” dialógusbetétekkel – „kiszólásokkal” – színezi a cselekményt, ezzel zökkenti ki és szórakoztatja az olvasót szokatlan formában. Ezt a stílusbetétet általában dőlt és/vagy idézőjelbe, esetleg zárójelbe tett, elkülönített részben jeleníti meg.

Példa a megjelenítésre

https://robinowrightly.wordpress.com/robinowrightly/a-narracios-szatira/

Narrációs szatírái

 • XLM (teljesen eszetlen szerelem) = Erelem (eszetlen szerelem) + Erelemkettő (duplán eszetlen szerelem) + Mexerelem (triplán eszetlen szerelem)
 • Rigók & Mundik 2in1 = Andrea & Andrea + Tonio & Leona
 • Andrea tutto bene

Továbbá tervben van még pár ilyen stílusú regény.

Alkotói nevei

2000 óta viseli a Szabó Borka művésznevet (grafikus-kiadványszerkesztő, illusztrátor munkakörben), civil névként is ezt használja. 2021 végén szakmai témájú könyvet ad ki ezen a néven, elsősorban a könyvkiadással kapcsolatban.

2018-től Virágh Máté néven szöveggondozást (irodalmi szerkesztés, olvasószerkesztés, korrektúra) is végez.

Írói nevei

Robin O’Wrightly

2015 óta pedig az írói nevét, hogy egyrészt elkülönítse a „civil” könyvkiadó éne(i)től, másrészt, hogy objektíven, entitásától függetlenül szemlélhessék a műveit. Eredete: angolszász, uniszex, szójátékon alapuló beszédes név. “Igazmondó Rigócska”.

A név felépítése

robin = uniszex név, de az angolban a rigófélék családjára is utal; csacsogó, éneklő madár (utalás egy időben az énekesi becenévre is) o’ = ír hangzás (az egyik kedvenc író, Flannery O’Connor nyomdokán) write + rightly = írd az igazat, írj helyes módon

Mia Frances

2018-ban kitalálja a bizarr, néhol szürreális, enyhén beteges, a tabudöntögetésen túlmutató írói énjét kizárólag a Wattpad felületén (ahonnan 2023-ban kizárják az explicit tartalom miatt), illetve a saját honlapján. A neve szintén beszédes, mert így is ejthető: “mi a franc ez”. Angol megfelelője a Walt T. Fock, azaz “what the f*ck”.

Váczy Virág

2021 végén debütál ezzel a névvel, amivel végre felvállalja az apai örökségét. Elsősorban gyerekeknek mesékkel és költészetkedvelőknek versekkel – olyan formátumban, ahol a magyar név az elfogadhatóbb.

Művei

Könyveit “saját kattantságához idomítva” “mentális besorolás” szerint osztja fel. Ezek:

 • Antidepresszáns terápia: vidám írások (narrációs szatírák). Különleges alsorolás: andidepresszáns felnőtteknek (az Andrea névre utalva).
 • Dühkezelő program: elgondolkodtató, komor, bizarr, sokszor sokkoló történetek.
 • Érzékenyítő kurzus: lélekre ható, szívbe markoló, a multikulturális különbségekről tanító regények, novellák.
 • Ifjúságvédelem: 12+-os sztorik, gyerekmesék.
 • Varázslatos hipnózis: fantasy, azaz mese felnőtteknek.
 • Várótermi irodalom: neurotipikus (normális) olvasóknak.

Regényeit saját borítóval és legtöbbjüket szintén maga készítette illusztrációkkal adja ki.

Megjelent könyvek

Erelem-trilógia

Abszurd romantikus narrációs szatíra-trilógia. Antidepresszáns terápia (mentális besorolás). A sorozat egybefügg, de a harmadik rész külön is olvasható. A trilógia 2022-ben kapott egy “szuperdózis” összevonást, de azon felül lezárult.

 1. Erelem – eszetlen szerelem (2015, Blurb; 2015, MEK; 2017, szerzői kiadás) Formátum: papír- és e-könyv.
 2. Erelemkettó – duplán eszetlen szerelem (2018, szerzői kiadás) Formátum: papír- és e-könyv.
 3. Mexerelem – triplán eszetlen szerelem (2019, szerzői kiadás) Formátum: csak e-könyv.

1-3. XLM – teljesen eszetlen szerelem (2022, Talentum House) Formátum: csak e-könyv.

Tripiconi sztori-sorozat

Ifjúsági (12+) sci-fantasy kalandregények. Ifjúságnevelés (mentális besorolás). A sorozat egybefügg, még további részek vannak tervben (eddig plusz négy).

 1. Az amulett rejtélye (2017, Mogul) Formátum: papír- és e-könyv.
 2. Város a föld alatt (2018, Mogul) Formátum: csak e-könyv. Papírkiadás tervben.
 3. A lantidák felfedezése (2021, Mogul) Formátum: csak e-könyv. Papírkiadás tervben.

Wetoo-sorozat

Lélektani krimik-thrillerek az erőszak témájában. Dühkezelő program (mentális besorolás). A részek különállóak. A sorozat bővítése tervben van (plusz két rész).

 • Álomtalanítás (2016, Ad Librum [visszavonva]) Formátum: papírkönyv. Besorolás: 16+
 1. Kettős kereszt (2018, Mogul) Formátum: papír- és e-könyv. Besorolás: 18+
 2. Testcserés számadás (2019, Mogul) Formátum: papír- és e-könyv. Besorolás: 18+

Emlékkönnytár-sorozat

Romantikus történelmi családregény és novellák. Érzékenyítő kurzus (mentális besorolás). A részek nagyrészt különállóak, számozatlanok. A sorozat bővítése tervben van (plusz két rész).

 • Emlékkönny – Egy igen-zet története (2015, MEK [visszavonva]; 2020, Mogul) Formátum: csak e-könyv. Papírkiadás tervben.
 • Amor vincit omnia (2020, Mogul) Formátum: csak e-könyv. Papírkiadás tervben.
 • Második esély (2019, szerzői [nincs ISBN]). Formátum: csak e-könyv.

Rigók & Mundik-sorozat

Abszurd romantikus-erotikus narrációs szatíra-trilógia. Másnéven “kilógia”, mert a számozása eltér a hagyományostól. Andidepresszáns felnőtteknek (mentális besorolás). A sorozat egybefügg, de a másfeledik rész külön is olvasható. A trilógia két fő része 2022-ben kapott egy “szuperdózis” összevonást, de azon felül lezárult.

 • 1. Andrea & Andrea (2018, Mogul) Formátum: papír- és e-könyv. Besorolás: 18+
 • 1,5. Andrea tutto bene (2020, Mogul; 2023, Talentum House) Formátum: csak e-könyv. Besorolás: 18+
 • 2. Tonio & Leona (2021, Mogul) Formátum: csak e-könyv. Besorolás: 18+

1-2. Rigók & Mundik 2 in 1 (2022, Talentum House) Formátum: csak e-könyv. Besorolás: 18+

Menedék (A követ 2., Megszámlálhatatlan 5.)

Krencz Nóra írónő sorozatának része (ld. ott), vele közös társulásban írt regény. Varázslatos hipnózis (mentális besorolás).

Érdekességek

Boribakter néven 2009 óta a Wikipédia és a magyar Unciklopédia (paródiaportál) szerkesztője.

Külső hivatkozások

Hírdetés