Mentálhigiénés besorolás:
Ifjúságnevelés

Sorozat: az Ex Libris Tripicone része

Az első, eredetileg is sorozatnak tervezett univerzum. Ifjúsági (YA/NA) romantikus sci-fantasy-kaland + egy felnőtteknek szánt romantikus-erotikus spin-off. (A borítók még finomodni fognak, de nagyjából ez a felállás lesz. Az ötödik könyvnek még nincs borítója.)


1. rész: Az amulett rejtélye

row_tripiconisztori1_borito_minden

Egy félkómás, idegen kamasz fiú a furcsa nyakláncával, a feje tetejére állítja egy unalmas és sznob hercegség életét egy mindentől elzárt szigeten.


2. rész: Város a föld alatt

Tovább folytatódik a különös fiú története, amiben csatlakozik hozzá egy honfitársa, illetve más, tripiconi illetőségű személy is, hogy végre lelátogassanak egy még elszigeteltebb és hihetetlenebb világba, mint Tripicon.


3. rész: A lantidák felfedezése

Ebben a részben egy természeti katasztrófa és az emberi gonoszság fenyegetése mellett a Pontik és az Amaták közös sorsa is megpecsételődik.


4. rész: Az elfelejtett herceg


5. rész: Egy Búra mind fölött


6. rész: Tripicon szerelmesei (titkos sztorik) 18+

További folytatások tervben vannak.


Amit Tripiconról tudni jó

Van egy hely, amelyet soha nem fogunk megtalálni a térképen, hiába keressük: ez Tripicon, egy szigetállam az Észak-Atlanti-óceán kellős közepén. A valaha szebb napokat látott, ám most már csak vegetáló birodalomban az uralkodó Ponti-hercegség teljesen modern, de mindentől elzárt életét éli. Egy darabig…

„Még véletlenül se keresd a térképen vagy akár az interneten Tripicont, mert nem fogod megtalálni. Nem azért, mert nem létezik, bár még az is lehet ok. Egyszerűen, csak mert nincs ott. Hogy a fantázia vagy a szükség szülte-e, hogy legyen, nem tudni. Egy biztos: sokkal több ok miatt kell mások számára láthatatlannak lennie. Persze az is lehet, hogy nem.” (egy névtelenség homályába burkolózó szerkesztő)

Az igazi Tripicon

Az eredeti Tripicon világot a magyar Váczy J. Tamás (Jépont) grafikus- és iparművész polihisztor találta ki saját maga, családja és kedvelői szórakoztatására az 1970-80-as években. A valósághű, de ál-híradós – idegen szóval pszeudodokumentarista – stílusú kiállításain az élethűen részletes térképektől a gondos kézügyességgel megfaragott szobrokon át a komplett installációkig mindent maga készített. Két évtizedes munkásságát az 1990-as Tripicon Magyarországon c. kiállításának megnyitójával koronázta meg: gyermekeivel és akkori kedvesével hercegi ruhába öltözött, hiszen ez is a varázslat része volt. Sajnos az egész történet a süllyesztőbe került a ’90-es évek után, Jépont halálával pedig a teljes feledés homálya veszélyeztette. Ezért egyik örököse elhatározta, hogy megpróbálja méltó módon újraéleszteni és életben tartani Tripicont, egyúttal – eleve, mint hercegi leszármazott – új értelmezést adni a Jépont-i (jé, Ponti!) alapokon nyugvó legendának, és megajándékozni a többi örököst. Fel is kért erre egy szellemírót (hu-hú), Robin O’Wrightly-t, hogy vesse képernyőre és papírra ezt a históriát, így született meg a Tripiconi sztori.

„Életben tartani a lángot, persze viszünk gyufát is, ha elaludna.” (egy kissé piromán szerkesztő)

Ha létezne Tripiconban Wikipédia, biztosan Tripipédiának hívnák. Tulajdonképpen – azzal hogy megneveztük, létre is hoztuk. Hát akkor jöjjön a…


Tripipédia

részlet a könyvek függelékéből

Eredetileg a több szigetből álló kisállam nem meghatározott helyszínen szerepelt, de az örökösök és az író 2017-ben fogták és feltűzték a valódi térképre.
GPS: 34.811811, -40.679070
Ott van, de tényleg. Akkor is, ha nincs. Azért, mert már van. Tehát…

Tripicon

Teljes megnevezés: Tripiconi Principális Köztársaság
(Republica Principali Tripiconi – Principal Republic of Tripicon)

Száraz adatok (pedig ott a tenger)

 • Államforma: principális demokrácia (2008-tól kormányzói vezetéssel)
 • Hivatalos nyelv: tripikoni (latin), olasz, angol
 • Vezetőség: Ponti-ház; hercegség
 • Jelenlegi vezető: Larissa kormányzó nagyhercegnő (2008–)
 • Trónörökös: Matteo koronaherceg (várható koronázás 2021-ban)
 • Államalapítás: 1113. április 7., délelőtt 9 óra előtt 8 perccel
 • Terület: a fősziget 12,3 km2, a két melléksziget 1,2 km2, 0,9 km2 (1998-as adat)
 • Népesség: 34500 fő (1998-as adat)
 • Fővárosa: Minorisville (Minoris szigeten)
 • Terület: 2,6 km2
 • Népesség: 15600 fő (1998-as adat)
 • Időzóna: atlanti, UTC -3, USTC -2
 • GDP, HDI nem mérhető (nincs hivatalos adat, megszüntették a statisztikák közlését és kutatását még 1998-ban, az addigiakat pedig törölték)

Elhelyezkedés és felépítés

Tripicon, a törpe szigetállam az Észak-Atlanti-óceánon van valahol. (Gibraltárral és USA Virginia állammal légvonalban, a kettő között, félúton – ha pont ott található a Google Térképen az „Észak-Atlanti-óceán” felirat, az nem a véletlen műve.) Sok szigetből áll, de egy nagy fő- és két kicsi mellékszigetet (Primus és Secundus) tartanak számon, ezek közel vannak a főszigethez. Több ennél sokkal kisebb kis sziget van, ezeket nem tartják nyilván. A főszigeten, Minorison fekszik maga a főváros, Minorisville, amely a második város volt Tripiconban, az alapítás után. Az elsőt nem találták részegészeti* ásatások idején sem.

* Sic! (így!) szerepel az eredeti dokumentációban


Képtár


Jépont, Tripicon szülőatyja

Hírdetés