Útmutató a megfelelő Robin O’Wrightly-kötet kiválasztásához azoknak, akik szeretnének olvasni tőlem, de nem mernek belekezdeni.

“Melyik könyvedet válasszam?” – kapom meg gyakran a kérdést. Egy időben mindig visszakérdeztem: “melyik zsánert szereted?” De sokszor ez sem elég a pontos meghatározáshoz, mert valaki még zsáneren belül is szűkebbhez ragaszkodik – amit mondjuk az én olvasmányaim már nem érintenek -, vagy éppen pont a komfortzónáját szeretné elhagyni, amit esetleg nem tud, és emiatt csalódhat.

Ha tetszik, ha nem

Egy biztos: mindkét esetben – meg főleg, ha érdekel, mit tud még nyújtani az irodalmi világom – érdemes a többi könyvemmel is próbálkozni.

Könyv mindenkinek

Szerencsére ma már elmondhatom, hogy van két ún. “indítókötet”, amit bátran ajánlhatok bárkinek, aki először szeretne olvasni tőlem, meg akar ismerkedni a világommal, a nem mindennapi stílusommal, szokatlan látásmódommal, de mégis határozottan befogadható módon.

Ha szereted a szórakoztatóirodalmat

Ha szereted a szépirodalmat

Akárhogyan is… mindig van mááásik!

Például szakirodalom (de nem száraz, csak “szakmázós”).


2021-es kiadások


Stronger than love – Erősebb a szerelemnél

Ez az első hagyományos romantikus kalandregényem. “Háziasszonyponyva” – remélhetőleg az igényes kategóriából.

Szeretni fogod, mert…

…Nem réteghumor, nem “karikás” tabudöntögető – szóval bárki olvashatja, aki szereti magát a zsánert. Ha érdekelnek az utazós, izgalmas kalandok, maffiás, családi tragédiát tartalmazó, mégis szerelmes történetek, ez a te könyved. Ha csak ki akarsz kapcsolódni egy nehéz nap után, akkor is.

Ne olvasd el, ha…

…Nem szereted a zsánert, vagy problémád van Romániával, a románokkal és/vagy kerülnéd az Egyesült Államokban játszódó regényeket. Ha sorozatra vágysz, ez nem része egyiknek sem, teljesen monografikus, és nem, nem lesz folytatása.


Szabó Borka: Mit csinál a hogy is hívják? – Munka a szerkesztőségben

Azoknak, akik írni fognak, írnak vagy írtak, és még sosem jártak szerkesztőségben. Meg azoknak is, akik igen.

Szeretni fogod, mert…

…Szakmázós irodalom, de nem száraz, mint a papundekli. Igyekszik kicsit “for dummies” mintájára humorosan, figyelemfelkeltően elmondani az alapokat, de semmiképp sem vesz hülyére. Mind elindultunk valahonnan, és szeretnénk fejlődni. Ehhez ad támpontokat ez a könyv.

Ne olvasd el, ha…

…Nem érdekel a könyvkiadás mikéntje, vagy rettegsz attól, hogy esetleg lehúzom a keresztvizet a slendrián kiadási formákról, mert igen. Ha sértődékeny vagy, akkor is inkább hagyd ki, nem éri meg a refluxot. Ha nem akarsz segítséget, akkor meg pláne. Járd meg a magad útját…!


A lantidák felfedezése (Tripiconi sztori 3.)

A Tripiconi sztori egy tudományos urban fantasy-sorozat, amit 10-12 éves kortól felfelé bátran ajánlok bárkinek, aki szereti a rejtélyes “szigetes és herceges” kalandtörténeteket egy csipetnyi kamaszos romantikával.

Szeretni fogod, mert…

…Kalandos, fiatalos, humoros és letehetetlen – mondják az olvasóim. A világfelépítés hasonló a többkötetes fantasy-sorozatokhoz, ez egyfajta kényelmet nyújt, ebben nem különbözik a többitől. A regények lineárisan érthetően követik egymást, fokozatosan kifejtve a cselekményt. Minden volumen végén van egy függelék a világról és a szereplőkről, segítségként elveszés esetére. Ha szereted A Gyűrűk Urát vagy A Trónok Harcát – bár ezekre csak felépítésében hasonlít, hangulatában és történetében egyáltalán nem -, ez is tetszeni fog.

Ne olvasd el, ha…

…Ki nem állhatod a függővéges sorozatokat. Bocsi! Ez is egyfajta “trónharc-történet”, ezért nagyon sok szereplő és sok adat található benne. Cserébe vannak rajzok is, bár ha ezt sem szereted, hagyjad. Szexet viszont ne keress, az nincs!


Tonio & Leona (Rigók & Mundik 2.)

…Avagy egy emberpár tragikomédiája.

Szeretni fogod, mert…

…Ebben van szex, de dögivel. Meg sci-fi! Sorozatzáró – antidepresszáns – kötet, de önmagában is olvasható. A regényt kedvelő olvasók nevezték el antidepresszánsnak. Többen írják, hogy kihúzta őket a mély lehangoltságból, könnyített a lelkükön vagy épp elterelte a figyelmüket az őket szomorító problémáikról. Nem állítom, hogy feltétlenül receptre kéne felírni – nem jegyeztettem be az OGYI-nál -, de miért ne tennél velük egy próbát? :)

Ne olvasd el, ha…

…Pont hányingert kapsz a sok szextől, és a frivol, néhol bizarr humortól. Ha a sci-fi sem jön be, akkor inkább olvass mást! :P A humoros könyveimet – alapjában véve, a visszajelzések vizsgálatának tekintetében – vagy imádják, vagy utálják az olvasók. Ha érzékenyen érint a romantikus-erotikus zsánerparódia, vagy nem szereted pl. Christopher Moore vagy Kőhalmi Zoltán humorát, inkább hagyd a csudába az antidepresszánsaimat. :)


Kiadások 2020-ig

A leginkább közönségbarát; széles körben is elfogadott témát, stílust, hangulatot tükröző könyvem az Emlékkönny – Egy igen-zet története, amit nyugodtan ajánlok olvasásra mindenkinek.

Még annak is, aki nem olvas annyira történelmit, romantikusat vagy esetleg családregényt, mert a történetem ezt a hármat igyekszik nagyon ízlésesen és finomhangoltan ötvözni.

Hátrányok

Egyelőre ez az egyetlen Robin O’Wrightly-kötet, ami “közhasznú”. Persze tervben van több ilyen. Meg nem annyira vicces, nem fiatalos hangvételű, nem borzongató, nincs benne krimiszál, nem kimondottan szórakoztató irodalom, inkább szépirodalmi. De akkor van mááásik!


A regényeimnek egységesen egy ún. mentális besorolásadtam, ami azt jelenti, röviden: milyen “lelki gyógyszer” lehet az adott olvasnivaló. Mert – abban megegyezünk, ugye, hogy – az olvasás terápiás hatású. Figyelem! A nem megfelelő alkalmazás minden gyógyszert méreggé tehet! Ez igaz a könyvekre is, de nem csak az enyémekre… :)

Antidepresszánsok

A humoros köteteim abszurd és groteszk látásmódot tükröznek, általuk kisarkítom ezt a rozzant világot.

Plusz egy szokatlan, itthon más kortárs írók által nem használt, ún. narrációs szatíra formában jelenítem ezt meg. Az Erelem-trilógia szórakoztató a kamaszoknak is, az “Andidepresszánsok” 18+ besorolásúak, szóval inkább felnőtteknek szólnak. (A 2021-es kötet külön kiemelve.)

Előnyök

A regényeket kedvelő olvasók nevezték el antidepresszánsnak. Többen írják, hogy kihúzta őket a mély lehangoltságból, könnyített a lelkükön vagy épp elterelte a figyelmüket az őket szomorító problémáikról. Nem állítom, hogy feltétlenül receptre kéne felírni – nem jegyeztettem be az OGYI-nál -, de miért ne tennél velük egy próbát? :)

Hátrányok

A humoros könyveimet – alapjában véve, a visszajelzések vizsgálatának tekintetében – vagy imádják, vagy utálják az olvasók. Ha érzékenyen érint a romantikus-erotikus zsánerparódia, vagy nem szereted pl. Christopher Moore vagy Kőhalmi Zoltán humorát, inkább hagyd a csudába az antidepresszánsaimat. :)


Dühkezelő program

Számomra fontos a társadalmi felelősségvállalás, és tabuk nélküli közlésmód. Ezt a #Wetoo-sorozattal szeretném bemutatni az érdeklődőknek.

Előnyök

Nyers, szókimondó, véres, pörgős és bizarr. Nem takargat semmit, minden lehetőségből kiválasztja a valósat, mégha az a legszörnyűbb is, mivel az élet sokszor rátromfol az íróra. Hogy idézzem Aurora Lewis Turner írót és bloggert: „…A Kettős kereszt [a sorozat első kötete – a szerző] egyrészt felkavaró, másrészt elgondolkodtató, harmadrészt forradalmi olvasmány. Annak is megéri elolvasni, aki hozzám hasonlóan szeret rózsaszín csillámfelhőben élni, és könnyedebb olvasmányokat választani magának. Mert igenis sok mondanivaló van ezekben a történetekben, és annak ellenére, hogy a lelkem egy része megsínylette az olvasást, a másik része felépült és erősebb lett általa. Mert igen, ez »mindannyiunk története«.”

Hátrányok

A sorozat regényei tényleg nagyon szókimondó, esetenként bizarr történetei, felkészületlen olvasókat nem kímélő stílusban íródtak. Ha nem “bírod a metált” (valós lelki és testi fájdalmakat, erőszakot, rengeteg vért, trágárságot, nyers őszinteséget, esetenként explicit erotikát stb.), akkor inkább olvasd A szürke ötven árnyalatát, mert az csak mese! :P


Ifjúságnevelés

Ha az ember sokat ír a felnőtteknek, a fiatalságot sem hanyagolhatja el. Egy – eddig – hétkötetesre tervezett sorozat első három része már elérhető. (A 2021-es kötet külön kiemelve.)

Tripiconi sztori egy tudományos urban fantasy-sorozat, amit 10-12 éves kortól felfelé bátran ajánlok bárkinek, aki szereti a rejtélyes “szigetes és herceges” kalandtörténeteket egy csipetnyi kamaszos romantikával.

Előnyök

Kalandos, fiatalos, humoros és letehetetlen – mondják az olvasóim. A világfelépítés hasonló a többkötetes fantasy-sorozatokhoz, ez egyfajta kényelmet nyújt, ebben nem különbözik a többitől. A regények lineárisan érthetően követik egymást, fokozatosan kifejtve a cselekményt. Minden volumen végén van egy függelék a világról és a szereplőkről, segítségként elveszés esetére. Ha szereted A Gyűrűk Urát vagy A Trónok Harcát – bár ezekre csak felépítésében hasonlít, hangulatában és történetében egyáltalán nem -, ez is tetszeni fogod.

Hátrányok

Ez is egyfajta “trónharc-történet”, ezért nagyon sok szereplő és sok adat található benne. Az első 7 fejezet a Ponti család és Tripicon államhelyzetének bemutatásáról szól, szóval talán unalmas lehet egy ideig. Utána viszont felgyorsulnak az események annyira, hogy visszasírod a történet kezdeti lassúságát… A kötetek befejezéseként függővég van, szexet viszont ne keress, az nincs!


Színtiszta varázslat

Jó, ez nem mentálhigiénés besorolás, de híven tükrözi, hogy a felnőtt fantasy kedvelőinek is van mit olvasni. Krencz Nóra írónővel közösen alkottuk meg A követ 2. Menedék című regényt, ami az ő Megszámlálhatatlan-világában játszódik.

Varázslók, boszorkányok, szerelem és háború, ráadásul ingyenes olvasmány felnőtteknek – kell ennél több?!

Előnyök

Varázslók, boszorkányok, szerelem és háború Moreen és Wertel fantasztikus világában; letehetetlen, izgalomba hoz, könnyekre és nevetésre fakaszt; ráadásul ingyenes olvasmány felnőtteknek. Nem írtam volna? :)

Hátrányok

Bár nem kötelező elolvasni hozzá az előzményeket (Megszámlálhatatlan-sorozat: A hordozó, A hófehér másvilág, A kötelék; A követ – ez utóbbi kötet szintén ingyenes), de azért érdemes. Ha valaki nem szereti a sorozatokat, ez a tény visszavetheti. De csak ennyi a hátránya.

És utoljára egy szintén ingyenes olvasmány:

Második esély

Érzelmes történet egy, a második világháború után hazaérkező amerikai katona és családja sajátos kálváriájáról. Egyszer talán könyv lesz belőle…

Előny

Ingyenes.

Hátrány

Novella.


Ha még több ingyenes tartalomra vágysz


Remélem, tudtam segíteni az olvasnivaló kiválasztásában. Tőlem bármit olvashatsz! :) Jó keresgélést és szórakozást kívánok!


Olvass bele itt!

Mert nem árulok zsákbamacskát. ;)


Innen szerezd be!

Papír- és e-könyvek:

Könyvmogul webshop – Robin O’Wrightly

Könyvmogul webshop – Szabó Borka

E-könyvek:

NewLine webshop

Könyvmentorok webshop