Útmutató a megfelelő Robin O’Wrightly-kötet kiválasztásához azoknak, akik szeretnének olvasni tőlem, de nem mernek belekezdeni.

“Melyik könyvedet válasszam?” – kapom meg gyakran a kérdést. Egy időben mindig visszakérdeztem: “melyik zsánert szereted?” De sokszor ez sem elég a pontos meghatározáshoz, mert valaki még zsáneren belül is szűkebbhez ragaszkodik – amit mondjuk az én olvasmányaim már nem érintenek -, vagy éppen pont a komfortzónáját szeretné elhagyni, amit esetleg nem tud, és emiatt csalódhat.

Ha tetszik, ha nem

Egy biztos: mindkét esetben – meg főleg, ha érdekel, mit tud még nyújtani az irodalmi világom – érdemes a többi könyvemmel is próbálkozni.

Könyvek akárkinek

Szerencsére ma már elmondhatom, hogy van három ún. “indítókötet”, amit bátran ajánlhatok bárkinek, aki először szeretne olvasni tőlem, meg akar ismerkedni a világommal, a nem mindennapi stílusommal, szokatlan látásmódommal, de mégis határozottan befogadható módon.

Ha szereted a szórakoztatóirodalmat

Ha szereted a szépirodalmat

De ha nem… Akárhogyan is: mindig van mááásik!

Például szakirodalom (de nem száraz, csak “szakmázós”).


A regényeimnek egységesen egy ún. mentális besorolásadtam, ami azt jelenti, röviden: milyen “lelki gyógyszer” lehet az adott olvasnivaló. Mert – abban megegyezünk, ugye, hogy – az olvasás terápiás hatású. Figyelem! A nem megfelelő alkalmazás minden gyógyszert méreggé tehet! Ez igaz a könyvekre is, de nem csak az enyémekre… :)


Várótermi irodalom

hagyományos romantikus kalandregény

Ez az első ilyen regényem. “Háziasszonyponyva” – remélhetőleg az igényes kategóriából.

Szeretni fogod, mert…

…Nem réteghumor, nem “karikás” tabudöntögető – szóval bárki olvashatja, aki szereti magát a zsánert. Ha érdekelnek az utazós, izgalmas kalandok, maffiás, családi tragédiát tartalmazó, mégis szerelmes történetek, ez a te könyved. Ha csak ki akarsz kapcsolódni egy nehéz nap után, akkor is.

Ne olvasd el, ha…

…Nem szereted a zsánert, vagy problémád van Romániával, a románokkal és/vagy kerülnéd az Egyesült Államokban játszódó regényeket. Ha sorozatra vágysz, ez nem része egyiknek sem, teljesen monografikus, és nem, nem lesz folytatása.

szakirodalom lektűrstílusban

Azoknak, akik írni fognak, írnak vagy írtak, és még sosem jártak szerkesztőségben. Meg azoknak is, akik igen.

Szeretni fogod, mert…

…Szakmázós irodalom, de nem száraz, mint a papundekli. Igyekszik kicsit “for dummies” mintájára humorosan, figyelemfelkeltően elmondani az alapokat, de semmiképp sem vesz hülyére. Mind elindultunk valahonnan, és szeretnénk fejlődni. Ehhez ad támpontokat ez a könyv.

Ne olvasd el, ha…

…Nem érdekel a könyvkiadás mikéntje, vagy rettegsz attól, hogy esetleg lehúzom a keresztvizet a slendrián kiadási formákról, mert igen. Ha sértődékeny vagy, akkor is inkább hagyd ki, nem éri meg a refluxot. Ha nem akarsz segítséget, akkor meg pláne. Járd meg a magad útját…!


Lelkisegély-szolgálat

történelmi fikció

Ez viszont nem az első társszerzőségben írt regényem. Mátyás király-korabeli valóságos, de kitalált levelezés két szerzetes között, akik biológiailag is testvérek, ám az életük folyása messzire sodorja őket egymástól.

Szeretni fogod, mert…

…Történelemhűen és az akkori kor nyelvezete szerint mutatja be a történelem ezen szegletét, mégis újszerű, ahogy egyszerű emberek szemén keresztül meséli el. Ha bírod Mátyás királyt, még ő is feltűnik benne. Akit érdekel a középkori reneszánsz és annak vallásossággal, betegségekkel és harcokkal telített, mégis az újdonságok felé forduló történelme, annak ez a kisregény nagyon kellemes és izgalmas csemege lesz.

Ne olvasd el, ha…

…Nem szereted a keresztény vagy bármilyen vallást, hitrendszert, esetleg nem érdekel a XV. század magyar történelme. Ha nem bírod a korhű szövegeket, akkor ez nem a te könyved. Ha a valóban megtörtént eseményeket nagy harcosok páholyából szeretnéd szemlélni, hagyd, mert itt a kisember zsöllyéjéből látszik a történelem színháza.


Érzékenyítő kurzus

történelmi romantikus családregény + novellák

Szeretni fogod, mert…

A leginkább közönségbarát; széles körben is elfogadott témát, stílust, hangulatot tükröző könyvem az Emlékkönny – Egy igen-zet története, amit nyugodtan ajánlok olvasásra mindenkinek.

Még annak is, aki nem olvas annyira történelmit, romantikusat vagy esetleg családregényt, mert a történetem ezt a hármat igyekszik nagyon ízlésesen és finomhangoltan ötvözni.

Ne olvasd el, ha…

Egyelőre ez az egyetlen Robin O’Wrightly-kötet, ami “közhasznú”. Persze tervben van több ilyen. Meg nem annyira vicces, nem fiatalos hangvételű, nem borzongató, nincs benne krimiszál, nem kimondottan szórakoztató irodalom, inkább szépirodalmi. De akkor van mááásik!


Antidepresszánsok

A humoros köteteim abszurd és groteszk látásmódot tükröznek, általuk kisarkítom ezt a rozzant világot.

Plusz egy szokatlan, itthon más kortárs írók által nem használt, ún. narrációs szatíra formában jelenítem ezt meg. Az Erelem-trilógia szórakoztató a kamaszoknak is, az “Andidepresszánsok” 18+ besorolásúak, szóval inkább felnőtteknek szólnak.

Összesített kiadás jelent meg, ezeket tartalmazza:

Összesített kiadás jelent meg, ezeket tartalmazza:

Ezt viszont nem (ez is új borítót kapott):

Szeretni fogod, mert…

…ezeket a regényeket a kedvelő olvasóim nevezték el antidepresszánsnak. Többen írják, hogy kihúzta őket a mély lehangoltságból, könnyített a lelkükön vagy épp elterelte a figyelmüket az őket szomorító problémáikról. Nem állítom, hogy feltétlenül receptre kéne felírni – nem jegyeztettem be az OGYI-nál -, de miért ne tennél velük egy próbát? :)

Ne olvasd el, ha…

…érzékenyen érint a romantikus-erotikus zsáner kiparodizálása. A humoros könyveimet – alapjában véve, a visszajelzések vizsgálatának tekintetében – vagy imádják, vagy utálják az olvasók. Ha nem szereted pl. Christopher Moore vagy Kőhalmi Zoltán humorát, inkább hagyd a csudába az antidepresszánsaimat. :)


Dühkezelő program

Számomra fontos a társadalmi felelősségvállalás, és tabuk nélküli közlésmód. Ezt a #Wetoo-sorozattal szeretném bemutatni az érdeklődőknek.

Szeretni fogod, mert…

…nem prűd. Nyers, szókimondó, véres, pörgős és bizarr. Nem takargat semmit, minden lehetőségből kiválasztja a valósat, mégha az a legszörnyűbb is, mivel az élet sokszor rátromfol az íróra. Hogy idézzem Aurora Lewis Turner írót és bloggert: „…A Kettős kereszt [a sorozat első kötete – a szerző] egyrészt felkavaró, másrészt elgondolkodtató, harmadrészt forradalmi olvasmány. Annak is megéri elolvasni, aki hozzám hasonlóan szeret rózsaszín csillámfelhőben élni, és könnyedebb olvasmányokat választani magának. Mert igenis sok mondanivaló van ezekben a történetekben, és annak ellenére, hogy a lelkem egy része megsínylette az olvasást, a másik része felépült és erősebb lett általa. Mert igen, ez »mindannyiunk története«.”

Ne olvasd el, ha…

…nem tolerálod a tabudöntögetést. A sorozat regényei tényleg nagyon szókimondó, esetenként bizarr történetei, felkészületlen olvasókat nem kímélő stílusban íródtak. Ha nem “bírod a metált” (valós lelki és testi fájdalmakat, erőszakot, rengeteg vért, trágárságot, nyers őszinteséget, esetenként explicit erotikát stb.), akkor inkább olvasd A szürke ötven árnyalatát, mert az csak mese! :P


Ifjúságnevelés

Ha az ember sokat ír a felnőtteknek, a fiatalságot sem hanyagolhatja el. Egy – eddig – hétkötetesre tervezett sorozat első három része már elérhető. (A 2021-es kötet külön kiemelve.)

Tripiconi sztori egy tudományos urban fantasy-sorozat, amit 10-12 éves kortól felfelé bátran ajánlok bárkinek, aki szereti a rejtélyes “szigetes és herceges” kalandtörténeteket egy csipetnyi kamaszos romantikával.

Szeretni fogod, mert…

…kalandos, fiatalos, humoros és letehetetlen – mondják az olvasóim. A világfelépítés hasonló a többkötetes fantasy-sorozatokhoz, ez egyfajta kényelmet nyújt, ebben nem különbözik a többitől. A regények lineárisan érthetően követik egymást, fokozatosan kifejtve a cselekményt. Minden volumen végén van egy függelék a világról és a szereplőkről, segítségként elveszés esetére. Ha szereted A Gyűrűk Urát vagy A Trónok Harcát – bár ezekre csak felépítésében hasonlít, hangulatában és történetében egyáltalán nem -, ez is tetszeni fogod.

Ne olvasd el, ha…

…nem bírod a sagákat. Ez is egyfajta “trónharc-történet”, ezért nagyon sok szereplő és sok adat található benne. Az első 7 fejezet a Ponti család és Tripicon államhelyzetének bemutatásáról szól, szóval talán unalmas lehet egy ideig. Utána viszont felgyorsulnak az események annyira, hogy visszasírod a történet kezdeti lassúságát… A kötetek befejezéseként függővég van, szexet viszont ne keress, az nincs!


Színtiszta varázslat (hipnoterápia)

Más néven színtiszta varázslat. Híven tükrözi, hogy a felnőtt fantasy kedvelőinek is van mit olvasni. Krencz Nóra írónővel közösen alkottuk meg A követ 2. Menedék című regényt, ami az ő Megszámlálhatatlan-világában játszódik.

Varázslók, boszorkányok, szerelem és háború, ráadásul ingyenes olvasmány felnőtteknek – kell ennél több?!

Szeretni fogod, mert…

…varázslók, boszorkányok, szerelem és háború Moreen és Wertel fantasztikus világában; letehetetlen, izgalomba hoz, könnyekre és nevetésre fakaszt; ráadásul ingyenes olvasmány felnőtteknek. Nem írtam volna? :)

Ne olvasd el, ha…

…nem szereted a sorozatokat. Bár nem kötelező elolvasni hozzá az előzményeket (Megszámlálhatatlan-sorozat: A hordozó, A hófehér másvilág, A kötelék; A követ – ez utóbbi kötet szintén ingyenes), de azért érdemes.Remélem, tudtam segíteni az olvasnivaló kiválasztásában.
Tőlem azt olvashatsz, amit csak akarsz! :) Jó keresgélést és szórakozást kívánok!


Olvass vagy hallgass bele!

Mert nem árulok zsákbamacskát. ;)


Innen szerezd be!

Hírdetés