„Hiszem, hogy a magánkiadásban szereplők is képesek ugyanolyan minőséget kiadni a kezükből, mint bármelyik másik író és kiadó”

Interjú Városi Emesével, a MIN-díj 2022 szervezőjével

 • Milyen indíttatásból alakult meg a MIN-díj, milyen igény hívta életre?

Tavaly év elején vetődött fel az akkor még EZ-Könyv Kiadónál a váltás szükségessége, illetve ötletelni kezdtünk, hogyan tudnánk jobban szolgálni a kezdő írókat. Ezzel egy időben egy amatőr írókat tömörítő Facebook csoportban olvastam egy beszélgetést a Dugonics András-díjjal kapcsolatban. Sokan felháborodtak azon, hogy az dönti el a nyertes kilétét, hogy ki hány szavazót tud felkutatni, miközben a nívósabb, de kisebb szavazótáború regények labdába se rúgnak. Erre írta valaki, hogy kellene egy szakmai zsűri által elbírált díj is, ahol egyenlő esélyeket kapnának ezek a regények a népszerűekkel. Az első pillanatban természetes volt, hogy mi felvállaljuk ezt a díjat.

 • Konkurál-e ilyenformán a MIN-díj a DAID-dal?

Semmilyen formában nem konkurál. Az egy közönségszavazatos díj, ez pedig egy zsűri által elbírált. Ott bármelyik regényt bárki jelölheti, akár az író beleegyezése nélkül is, itt csak az író jelentkezhet, hogy szeretne részt venni.

 • Mennyi ideig tartott a nívódíj előkészítése?

Több mint egy évig. Ez idő alatt összeraktam a zsűriztetés rendszerét és felállítottam a szabályokat (ennek utolsó simításai a napokban fejeződtek be). Készítettem tavaly egy kérdőívet is, melyet 78 válaszadó töltött ki. A tapasztalatok és javaslatok alapján elkészítettem a pályázati kiírást, figyelembevéve a pályázók kívánságait is, magát a pályázatot azonban nem tudtam elindítani, mert a korábbi vállalkozói-kiadói forma, illetve egyéb okok ezt lehetetlenné tették. Ezt csak idén tavasszal tudtam meglépni a Vízió égisze alatt, amikor a kiadó a sokkal kedvezőbb egyesületi formába tudott átlépni.

 • Milyen volumenű szakmai és/vagy irodalmi háttér áll mögötte?

Írjak magamról? Legyen. Tizenkét éve bábáskodom mások regényei fölött szöveggondozóként. Az EZ-Könyv-nél több éve terelgetjük az írópalántákat, 10 fölötti novellapályázatot és regénypályázatot segítettem a munkámmal nemcsak adminisztrátorként és zsűritagként, de szerkesztő-korrektorként is. Ezen kívül ötéves korom óta írok (50 éve!), eddig tizenhárom önálló történetem és több novellám jelent meg könyv alakban. Mind íróként, mind a kiadó munkatársaként szereztem tehát némi tapasztalatot. Látom az írók nehézségeit és azt, hogy milyen nehéz egyedül érvényesülni a könyvpiacon. Főleg azok vannak jelentős hátrányban, akik inkább a regényükre fordítják a figyelmüket, mint a marketingre, mert nem értenek hozzá, esetleg nincs is pénzük rá.

Városi Emese

Azt gondolom azonban, hogy a személyemnél, aki csak szervezőként vagyok jelen a díjban, sokkal fontosabb a zsűri kiléte. Egy részük mezei olvasó, mások írók és olvasók egy személyben, néhányan bloggerek, de van köztük illusztrátor, és egyvalaki irodalmi szerkesztést is tanul. Többségük felkérés után került be a zsűribe, a többiek pályázatra jelentkeztek és választtattak ki. A kiválasztás fő szempontja az volt, hogy felismerjék a minőséget.

 • A zsűri tagjai állandóak vagy kiírásonként változnak? Szabadon lehet-e pályázni zsűritagnak, vagy aki már volt, többet nem szerepelhet?

Ez az első MIN-díj kiírás. Úgy tervezem, hogy akik az idén részt vesznek a zsűrizésben, azok jövőre is jöhetnek, de akik ezután szeretnének részt venni, azok is jelentkezhetnek majd egy nyilvános pályázat keretében. Az idei jelentkezés már lezárult, mert betelt a zsűri létszáma, jövőre azonban megint kiírjuk a pályázatot.

 • Mi befolyásolja a díjazás kimenetelét?

Kizárólag a zsűri tagjainak döntése. Ebbe sem a Vízió kiadónak, sem nekem, mint a díj szervezőjének nincs beleszólásunk.

 • Ha a kezdeményezéssel szoros együttműködésben álló Vízió könyvkiadó szerzői is pályázhatnak, előnnyel indulnak-e a többiekhez képest?

Nem. Egyenlő esélyekkel indul minden pályázó, nincs semmilyen előny csak azért, mert valaki a Vízió kiadó szerzője. Sőt, ez inkább korlátozó ok, legalábbis esetemben, mert én, mint a MIN-díjért felelős egyesület tag sem nem zsűrizhetek, sem nem indulhatok a díjért.

 • Tarthat-e egy kezdő szerző attól, hogy a rutinosabb kollégái esetleg „elhappolják előlük” a díjat?

Nem. Egyenlők az esélyek. A zsűri zárt felületen dolgozik, oda csak ők és én léphetek be. Ide nem érkeznek levelek, sem megkeresések és nincsenek közönségszavazatok sem. Kizárólag a minőség lesz a döntő a nívódíjas kiválasztásában.

 • Miben egyedülálló ez a nívódíj?

Csak magánkiadású regények szerzői indulhatnak rajta, olvasó vagy kiadó nem jelölhet regényt, tehát nem fordulhat elő, hogy egy író egyszer csak értesítést kap, hogy nyert, holott esze ágában sem volt soha indulni egy ilyen díjért.
Csak Magyarországon élő írók magyar nyelven megjelent regényeit bíráljuk el, illetve kapcsolódik hozzá egy gyűjtés, ahol néhány 100 vagy 1000 forinttal lehet támogatni ezt a nemes ügyet. Igyekszünk minden mozzanatot a nyilvánosság elé vinni, tehát nem titkoljuk a zsűri kilétét, vagy pl. a gyűjtés állását is rendszeresen nyilvánossá fogjuk tenni. A pénzbeli támogatást azért is tartom fontosnak, mert ezzel emelhetjük a tétet, hogy érdemes legyen indulni a díjért, valamint hathatósan tudjuk támogatni a nyertes szerzőt is.

 • Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megkérdezzem: mit takar pontosan a magánkiadás fogalma? Beletartozik-e a körbe az, aki kisvállalkozásban működő kiadónál, de kiadói pénzből finanszírozva jelenteti meg a művét?

Ennél a díjnál az számít, hogy fizetett-e a kiadásért az író, akár csak arról van szó, hogy az író maga nyomtatott pár példányt, vagy magánkiadó közreműködésével jött létre a kiadványa. Előfordulhat, hogy hagyományos kiadónál jelent meg a regény, de nem hagyományos modellben, hanem a kiadó neve alatt, vagyis a kiadás költségei a szerzőt terhelték. Ez a díj az ilyen kiadások számára jött létre. A hagyományos modellben megjelenő regények nem indulhatnak a MIN-díjért.

 • Mik a hosszútávú terveid ezzel a pályázati lehetőséggel?

Szeretném minden évben kiírni a pályázatot, mert úgy gondolom, egy ilyen elismerés nagyban befolyásolná a mostani negatív képet, mely a magánkiadású írókról kialakult. Hiszem, hogy ők is képesek ugyanolyan minőséget kiadni a kezükből, mint bármelyik másik író és kiadó.

 • Marad-e később is nevezésidíj-mentes ez a kezdeményezés?

A díj tervezésénél mindvégig az volt az elképzelés, hogy a nevezés ne kerüljön pénzébe a pályázónak. Ezért is kérek be mindent elektronikus formátumban és nem nyomtatott könyveket gyűjtök. Ezt a jövőben sem szeretném megváltoztatni, a nevezés továbbra is ingyenes lesz, ami persze nem zárja ki, hogy a pályázó támogassa a díj fenntartását valamilyen összeggel, de ez terveim szerint soha nem lesz feltétele a nevezésnek.

 • Tervezel-e a MIN-díjon keresztül új tehetségeket felfedezni, illetve a Vízió könyvkiadó segítségével további műveiket megjelentetni?

Úgy gondolom, vannak ebben az országban rejtett tehetségek, akik anyagi okok miatt, vagy saját zárkózottságuk okán nem mernek vagy tudnak nagyobb ismertséget szerezni a munkájuknak. Erre is jó ez a díj, hiszen egy nevezéssel az ismeretlenségből akár a csúcsra is repülhet valaki, nem kell hozzá más, mint egy remek regény. A MIN-díj Facebook oldalán igyekszünk minél nagyobb hírverést csinálni a jobb pályaműveknek, így talán mi is hozzásegíthetjük őket a sikerhez. Tehát igen, jó lenne új tehetségeket felfedezni.
A Vízió Könyvkiadó Egyesület legálisan folytathat gyűjtést közösségi finanszírozású könyvkiadásra, tehát a nyertes, ha szeretné, részt vehet ebben a programban, az összegyűjtött pénzből pedig finanszírozhat egy újabb kiadást akár a Víziónál is, de ez nem feltétele a programban való részvételnek. Mi természetesen örülnénk neki, ha nálunk képzelné el a továbbiakat.


A MIN-díjjal kapcsolatos további információk megtalálhatók a kiíró honlapján:

2023. április 8-ig nevezheti magánkiadású művét a szerzője ezen a címen: ez.regenypalyazat@gmail.com  

MIN-díj a Facebookon: https://www.facebook.com/mindij.hu


Riporter: Szabó Borka | Fotó: Városi Emese

Hírdetés

„Hiszem, hogy a magánkiadásban szereplők is képesek ugyanolyan minőséget kiadni a kezükből, mint bármelyik másik író és kiadó”” bejegyzéshez egy hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.