Te milyen fegyver lennél? – Ezt olvastam januárban (2. rész)

Ott tartottunk, hogy maga alá gyűrt az aktuális zöldcsápos kis rohadék. Miután elolvastam A boszorkánymestert, gondoltam, folytatnám a rehabomat egy izgalmas fantasy kalandregény-sorozattal. Már itt volt az ideje, és végre a helye is belemerülni a brandoni fegyverforgatók titkos és veszélyes világába.

Értékelés Fróna Zsófia “A fegyverforgató” sorozatának eddig megjelent részeiről

Be kell vallanom, ahogy mindig is teszem, hogy nem vagyok nagy fantasy-rajongó – leszámítva a klasszikusokat, például a Gyűrűk Ura vagy a Harry Potter -, de most már nem idegen tőlem a zsáner, így sokkal bátrabban előveszem, ha meglátok egy könyvet ebben a műfajban. Elsőként Krencz Nóra és világa varázsolt el, aztán szépen-lassan a többi kortárs magyar szerző, T. C. Lang, M.G. Brown, Stephanie Ford, L.J. Wesley, Darvas Petra fantáziája… És most Fróna Zsófia is bekerült a panoptikumba.
Azt is be kell vallanom, hogy egy kicsit úgy álltam hozzá, hogy “na, milyen fiatal, milyen népszerű, lessük csak meg, mi az oka”. Hamar kiderült, hogy teljesen jól megérdemli a népszerűséget ilyen fiatalon, mert képes volt olyat alkotni, ami számomra totálisan új, friss, ötletes és rendre hozta az “aha!”-élményt, hol a “tudtamtudtamtudtam”, hol pedig a “nab*zmeg” vonalán; ráadásul szinte minden pontján maximálisan fenntartotta a figyelmemet, ami kevés könyvről elmondható.

Határozottan benne van a lélekmentő és testgyógyító csomagban.

Az írónő szereti a mémeket, és van az, amikor Batman és Robin véleményt ütköztetnek – konkrétan “apa” lepofozza a “fiát” -, mondván:

– A fegyverforgató tiszta Harry P…
– (Csatt!) Nem, mert itt nem a festmények, hanem a fegyverek pofáznak!

Forrás: World’s Finest Comics #153 (1965-ös kiadás)

És tényleg! Sok párhuzam vonható, persze, feltéve, hogy bele akarunk kötni: Angliában játszódik – döbbenet! McGalagony-mém megvan? -, iskola területén – hihetetlen, komolyan, hát hogy lehet ugyanaz a séma #ironyON -, a főhőst egy levél várja, amit egy csuklyás alak hoz bagoly híján – mert hogy nézne ki egy e-mail?! -, van saját állata – őrület, ez a Föld bolygó, diverz fajokkal! #ironyOFF -, mostohákkal lakik – de őt legalább szeretik, bakker! Nem mindegy -, társaságban tőrt lop, nem kocsit – hopp, spoiler :P -, az még nagyobb spoiler, hogy ki áll majd a legközelebb hozzá, akivel az elején a legnagyobb faséban van, és a pedagógus szakszervezet megbecsült tagja. :P Meg állandóan a főtantestület elé kell járkálnia – így járnak a renitensek! ;* Továbbá párhuzam még a könyvek letehetetlensége, a sztori bizonyos okokból váratlan egyedisége, a varázslatos hangulata, a kiszolgált igazságérzetem folyamatos megelégítése – komolyan, rég olvastam ilyen könyvet, köszönöm! -, vagy hogy tele van jóféle poénnal, meg vörös protagonista ikrekkel, és hogy úgyamúgymeg

imádom. Ennyi. ;*

Ha még nem olvastad, ez itt spoileres lesz: én teljesen meglepődtem, mert még nem olvastam olyat, hogy alakváltó fegyverek ember vagy állati testben, szolgaként is majdnem teljes értékű tagjai a humán társadalomnak. Bár a lányom szólt, hogy van ilyen anime – hát mondom, nekem ez (az) eredeti, és emiatt különösen tetszett. Majd megnézem az animét is, bár lehetne ebből az. (Lobbizom!) Ja, és maxima riszpekt Nádasi Krisznek – aki nem tőr és nem is -topher -, mert nagyon igényes szerkesztést végzett; és Neyla Greynek, aki pedig szintén kitűnő korrektúrát rittyentett, talán egy “kardal-karddal” hibát szúrtam ki, de azt én is benéztem volna. Mellettük teljesen kiváló munkát végzett a csodakezű grafikus, Ashely Redwood, aki a fogadott lányom, és nagyon büszke vagyok rá. ;* Köszönöm, hogy segítettétek Zsófi munkáját!

Mivel egy szuszra olvastam ki a három részt, nem igazán tudok különálló értékelést írni. Így csak listázom, de remélem, valamennyire ez is érthető és élvezhető lesz.

1. rész: Fegyverek Háza

Olvasási időtartam: 2022. január 2., 23:04 → 2022. január 7., 17:25
Értékelés: 5/5

Ami könnyű volt: adaptálódni a történethez
Ami nehéz volt: az elején beazonosítani, ki kicsoda (de aztán belejöttem)

 • Kedvenc tanár: Christopher
 • Kedvenc mellékszereplő: Jack, Lukasz
 • Kedvenc fegyver: Sakura, a katana
 • Kedvenc állat: a farkas
 • Kedvenc egyéb: borító

2. rész: Démonok közt

Olvasási időtartam: 2022. január 7., 17:33 → 2022. január 11., 20:53
Értékelés: 5/5

Ami könnyű volt: kitalálni az iskola démonát :P
Ami nehéz volt: kicsit – na jó, nagyon – bizarr volt az az erdei hógolyózásban megejtett nyaknyalogatós jelenet, pár érdekvédelmi szervezet nevében kicsit felszisszentem (állatok, kiskorúak XD bővebben nem fejtem ki XD olvasd el!). Oké, nekem tetszett, de én nagyon perverz vagyok. XD

 • Kedvenc tanár: Alan
 • Kedvenc mellékszereplő: Chloé, Szvetlána
 • Kedvenc fegyver: a kris tőr
 • Kedvenc állat: a démon XD

3.rész: Baljós szövetségek

Olvasási időtartam: 2022. január 11., 20:55 → 2022. január 13., 22:57
Értékelés: 5/5

Ami könnyű volt: olvasni
Ami nehéz volt: elviselni Edwardot*

Vele kapcsolatosan volt csak hiányérzetem, úgy tűnik, nem ő a legélesebb kés a fiókban, bár tőről metszett pszichopata, az látszik. Ilyen formájában sehogy nem szimpatikus, akkor sem, ha a szülői háttere traumatikus, mert a döntéseiért egyes egyedül ő felel, nem a szülei státusza. De valószínű, hogy annyira nem tudunk semmit róla, ahogy az anyja traumájának körülményeiről sem, mert az írónő meglehetősen ügyesen adagolja az információt, hogy maradjon a negyedik részre is.

 • Kedvenc tanár: Citrom… Ööö, Citra XD
 • Kedvenc mellékszereplő: Liam atya
 • Kedvenc fegyver: Ilona, a baranta
 • Kedvenc állat: még mindig a démon XD
 • Kedvenc rémség: a borítón konkrétan beszartam, mikor megláttam XD

A végére a függővég zseniális. Naná, hogy ide nekem A tökéletes aszaszin-t! (Már írja, tudom! :D )

Gyanús nekem Fróna Zsófia ezzel a tökéletes világalkotással… Vajon milyen fegyver lenne ő? :)

(Én baranta vagy számszeríj lennék. Hát mi más! ;) Na, nem célozgatok tovább. Tökéletesen tudom pattanásig feszíteni bárki idegeit! XD )

A havi olvasások folytatása következik… Mivel nagyon makacs volt az a kór, ami emésztett, muszáj volt újabb nagy durranásokkal folytatnom az öngyógyítást. ;) Chris Land Lélekvesztő I-II-je és a Jaguár árnyéka lesz a következő posztban. ;*


(Képek: Moly-adatbázis, Pixabay. A Batman-mém alapképet ebből a GameStar cikkből kölcsönöztem.)

Hírdetés

Te milyen fegyver lennél? – Ezt olvastam januárban (2. rész)” bejegyzéshez ozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.