“Olvass bele!” – Miért óriási találmány a beleolvasó?

Hozzátenném: nem az enyém! Azonban ettől teljesen függetlenül óriási. :) Mi ez a beleolvasó tulajdonképpen? Miért fontos ez a lehetőség az írónak és az olvasónak? Körbejárjuk egy kicsit a témát.

Biztosan belefutottál már itt-ott az “olvass bele – nem árulok zsákbamacskát” linkjeimbe vagy, itt az oldalon a fenti menüsorba, amiben az elsők között szerepel a könyveimbe való beleolvasó lehetőség.

Mi az a beleolvasó?

– Jaj, hát mi lenne? Ne marháskodj már! – mondhatnád. – A könyveid első néhány oldala, amibe bele lehet olvasni. – Igen, bár azért ez annál kicsit több. A beleolvasó igazából egy nagyon jó reklámfelület, mert tartalmazza a borítót a címmel és a szerzői névvel, illetve a szövegrész végén a linket a teljes könyv megvásárlásához. Ugyanakkor egy jó célcsoportszűrő is, amellyel a könyv és az írója közelebb kerülhet a reális olvasóköréhez.

Mondják: ha az első húsz oldal megragadja a figyelmet, akkor az a mű nagy valószínűséggel megtalálja azt az olvasót, aki igazi örömmel forgatja majd.

Persze vannak kivételek, de a nagy többség ezen első benyomás alapján olvas tovább vagy épp tesz le egy könyvet.

Miért jó az olvasónak?

Sokszor nem elég a fülszöveg, vagy félrevezetőek lehetnek akár a barátok, ismerősök értékelései, akár a hivatalos könyvajánlók. “Ezt biztos szeretni fogod” – Ha ez ismerős mondat, akkor tudod: ilyenkor ugrik össze az ember gyomra, hogy “uuuh, így tutira nem!” Mert hát honnan lehetne tudni, X vagy Y mit szeretne igazán? Nos, ezért segítség, ha betekinthet a neki ajánlott vagy a figyelmét felcsigázó fülszövegű könyv belsejébe is.

Ha ez megtörtént, utána már tényleg csak akkor megy megvásárolni a művet, vagy veszi le a polcáról, ha megnyerte a részlet a tetszését. Ha nem, akkor biztosan elkerüli a csalódásnak még a lehetőségét is.

Miért jó az írónak?

Főképp a feltörekvő szerzők körében fordul elő, de zsánert váltó vagy újba kezdő tapasztaltabbak is szembesülhetnek a célcsoport hiányának problémájával. Előfordul, hogy elsőre nem jövünk rá, kik fogják örömmel forgatni a regényünket vagy a verseinket. “Húszas egyetemista könyvmolyok? Negyvenes értelmiségi családanyák? Magányos idős férfiak? Kik? És hol vannak?”

Ha kitesszük a könyveinkből a beleolvasót, akkor nagy eséllyel rátalálunk a potenciális olvasóközönségünkre.

Miért jó a kiadónak és/vagy a honlap-, webshop-üzemeltetőnek?

Számos kattintás, rengeteg reklám. :)

Nincsenek hátrányai

– De hát ez egy ingyenes részlet a könyvből! – kiálthatsz fel. – Ellopják! Ki veszi meg így az egész könyvet?

Bizony. Bárki elolvashatja, letöltheti. Emiatt nincs mit ellopni, hiszen ez olyan, mint egy kóstoló a boltban: akárki ehet belőle. És ha ízlett, akkor a pultban ott van a számára kívánt, kínált nagyobb, egész adag. Az veszi meg, akinek tetszik, aki kér még. Az megy, és megveszi az egész könyvet, mert megéri neki. Akinek nem ízlett, az kikerüli még a morzsáját is. Nincs is szükség rá, hogy őt terheljük – van még sok-sok más kóstolnivaló, jobb, ha ott találja meg a neki való kedvencet, és nem nálunk rostokol feleslegesen. Senkinek nem vagyunk az ellenségei.

Korlátlan alternatívái vannak

Itt az oldalon jelenleg PDF-formátumban elérhetőek a beleolvasók, de Instagramra időnként felkerülnek tízes képekben is. Ezt a megoldást Colleen Hoover Insta-oldalán látta meg Riley Baker, és ő mutatta nekem. Elsőként neki készítettem ilyen beleolvasót, aztán persze magamnak is. Szóval kettejüket illeti a dicséret a találmányért. ;*

Persze gondoltam a hozzám hasonlóan korlátozott látású társaimra is. Ezért pár napja, hete jelen van már belehallgató is – ezen poszt írásakor két könyvem: az Andrea & Andrea és a Testcserés számadás néhány oldalába hallgathatnak bele az érdeklődők. (A felvételek a Soundcloud felületéről érhetőek el. Elnézést kérek, amiért erősen kísérleti, “fapados” megoldással készültek – mobiltelefonnal vettem fel. Konkrét tervem, hogy idővel szeretném mindegyik könyvemet profibb eszközökkel és szinkronképes állapotban, normálisan masterelve “meghangosítani”. Ezekből addig is egy-egy, maximum tízperces (kb. öt oldalas) részletet bocsátanék ki.)

Jut eszembe…

Úgy vettem észre, amióta megosztottam a beleolvasómat, hatékonyabb a könyveim olvasottsága. Ugyanis azóta csak azok veszik meg a könyveimet, akiket érdekel és szórakoztat, és így akiknek ténylegesen szól. Mert hidd el, kedves olvasóm vagy nem olvasóm, én nem akarok senkit sem feleslegesen, meg amúgy sem kínozni.

Nézz bele, és döntsd el, megéri-e neked!
Én nem árulok zsákbamacskát.

Ha nem tetszik az írói stílusom vagy nem fog meg a könyvem története, semmi értelme, hogy pénzt költs rá. Inkább vegyél olyan művet az árán, amit aztán szívesen olvasol, mert feltölt és építi a lelkedet. Az élet túl rövid ahhoz, hogy a nem nekünk való irományokat olvassuk. ;)

De ha megfog, tetszik, akkor bátran vedd meg a könyvet, mert az én regényeim már az elejükön olyanok, amilyenek – abszurdak vagy megrendítőek, érzelmesek vagy lebilincselőek –, ahogy megtapasztalod őket. Az a fontos, hogy élvezd az olvasást, téged gazdagítson a történet és a mondanivaló. A lényeg, hogy te legyél az, akinek a könyvem szól, mert a beleolvasó az a hely, ahol te és én találkozunk. :)

Érezd jól magad, és olvass bele a történeteimbe!

Ám itt még nincs vége, mert…

…Ha a közelgő hará… akarom mondani, karácsony már így is teljes amortizációval sújtotta az anyagi állapotodat, olvasd el a teljesen ingyenes repertoárt! (Az elkövetkező hónapokban, években bővülni fog ez a lista is.)

Bízom benne, hogy tudtam segíteni egy kicsit ebben a témában is. Köszönöm a figyelmedet! :)


(Kép: saját)