Kötelező olvasmányok – csak a suliba valók?

Fúúúj, hagyjál már a kötelezőkkel nyáron! – Szinte hallom a reakciódat. Ahogy kamaszként alapból viszonyultunk az irodalomórák olvasónaplós átkához, olyan bizonyossággal nyúlhatunk felnőttként máshogy a valaha utált, rettegett, vagy épp titokban mégis csak szeretett témához. Már nincs sok hátra a nyárból, de érdemes szemezgetni – ha nem is feltétlen magukból az olvasmányokból, de a Moly.hu Merítés e-magazinjának Kötelező-Felfedező rovatából mindenképpen. Olvass bele!

Itt írtam róla, milyen nagy megtiszteltetés nekem, hogy a Moly.hu Merítés-csapatának egyik rovatvezetője lehetek idén március óta. Azóta összegyűjtöttem az eddigi – javarészt – nyáron írt cikksorozataimat, hátha más is kedvet kap a rettegett kötelezők (újra)olvasásához.

A Merítés alapvetően mindig az előző hónap gyűjteményét fogja össze, afféle Molyers’ Digest. :) A Moly.hu legjavából válogatunk egy-egy adott témában. Hálásak vagyunk a Moly közösségének, mert nélkülük nekünk sem lenne miről írni.

Külön öröm nyáron írni a kötelezőkről, mert ez az az időszak, amikor egyrészt mindenki megkapja a listát, mit kell majd elolvasni a következő tanévben, másrészt pedig szabadon lehet válogatni az éppen nem aktuális, de mégis izgalmas olvasmányok közül. Mert ki mondta, hogy csak a suliba(n) lehet olvasni? Az mindig és mindenhol élmény! Ha nem hiszed, próbáld ki! ;)


Júliusban… Nem, nem lövöm le a poént!

Ebben a hónapban egy másik oldalról közelítjük meg az elégedettség-keresés témáját. Júniusban játszottunk, most pedig fejre állunk… Hogy miért? Mert ironikus groteszk vizekre evezünk. Induljunk odüsszeuszi útra egy klasszikus szatírával! Ez talán a kötelező irodalom legmegosztóbb olvasmánya… (*dobpergés*)

Bővebben a Moly-on

Júniusban Eleanor H. Porterhez utaztunk, játszani Az élet játékát

Van kedvetek játszani egy jót? Ebben a hónapban a gyermek- és ifjúsági irodalomé a főszerep a Merítésben, így én is ehhez a témához kapcsolódóan választott kötelezővel köszönök be. Ez a regény jelenleg az általános iskola negyedik osztályosainak listájában szerepel, holtversenyben a múlt hónapban tárgyalt A két Lotti-val – az iskolák ugyanis hol ezt, hol azt írják fel tanulmányozni valónak ebben az életkorban. Ifjúságom idején valószínűleg indexen lehetett, mivel én az „átkosban” voltam tízéves, amikor a keresztény irodalom még földalatti mozgalom formájában osont be a kertek alatt a könyvespolcokra. Ebből is látszik, hogy örök gyerek vagyok. :)

Bővebben a Moly-on

Májusban Erich Kästner A két Lottija vendégeskedett nálunk

Mivel ebben a hónapban az utolsó vasárnap a nemzetközi gyereknap ünnepe, ezért elszakadunk az iskolától és a magyar szerzőktől egy kicsinyég, de maradunk az ifjúság köreiben. Az általános iskola negyedikes osztályainak – jelenleg, zömmel – ez a kötet a kötelező olvasmány: Erich Kästner: A két Lotti – Ki ne ismerné, ugye? A két huncut ikerlány egy táborban döbben egymásra, majd az első ellenszenv után összebarátkozik, nem sokkal később véd’ és dacszövetség okán helyet és szülőt cserél. Gyerekként szerettük vagy sem, de mindenképpen nyomot hagyott bennünk a történet. Ami igazából egy izgalmas és könnyen olvasható csomagolásba oltott példabeszéd. Egyáltalán nem didaktikus, annak ellenére, hogy valaha tanárpályára készülő szerző írta gyereknek és felnőttnek okulásul.

Bővebben a Moly-on

Áprilisban Szabó Magda Abigéljét olvastuk el újra

Az áprilisi felfedeznivaló kötelezőnket az élet aktualitása prezentálta ezüsttálcán: a hazai általános iskolák alsó tagozatának digitálisról jelenléti oktatásra való visszaállása jelentősen befolyásolta mostanában mindannyiunk napjait. A felsőtagozatos „nagyokkal”, hasonlóan a közép- és felsőoktatásban résztvevőkkel szemben, akik – előreláthatóan május 10-ig – a négy fal között, távoktatásban folytathatják a tanulmányaikat. Ezért felmerült a kérdés: vajon ha napjainkban a valóságban is élne Vitay Georgina, hol töltené a karanténidőszakot? A Matulában, mint annak idején, valószínűleg nem tehetné… Ki fogadná be magához?

Bővebben a Moly-on

Márciusban Gárdonyi Géza Egri csillagok-ját jártuk körbe

A kötelező olvasmányok gyakran az olvasók mumusai, mert nem a megfelelő időben találkoznak velük. Sok irodalmi mű inkább idősebbeknek vagy egyenesen felnőtteknek való. Biztosan mindegyikünknek vannak ilyen élményei, legalább egy kötettel. Ennek következtében egész életünkben végigkísér minket az adott könyvtől való iszonyodás, pedig lehet, hogy a megfelelő időben olvasva kedvenc is lehet. Miért ne adnánk egy esélyt a kötelezőknek az életünk során – legalább kétszer? Gárdonyi Géza: Egri csillagok – A (romantikus) történelmi kaland korunkban az egyik legnépszerűbb alműfaj, a könyvmolyok választása szerint. Mi a helyzet az Egri csillagokkal? Ez az a könyv, ami alacsony százalékon áll, pedig sztárzsáner, és rengetegen ismerik, ráadásul filmet, sorozatot is készítettek belőle. Vajon akkor is olvasták volna, ha nem lenne kötelező?

Bővebben a Moly-on

A korábbi lapszámokat és a Merítés többi rovatát innen éred el.

Jó olvasgatást kívánok!


(Borítókép: Lacie Slezak/Pixabay)

Hírdetés

Kötelező olvasmányok – csak a suliba valók?” bejegyzéshez egy hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.