Ezt olvastam júniusban (6.)

A hónap a Moly szerint az újraolvasás jegyében telt. Valójában persze sok könyvet elkezdtem, és igazából minden csak lassanként halad előre. Képtelen vagyok egyszerre hosszabb szövegre koncentrálni, hacsak nem munkáról van szó. Az elfoglaltság átka… Az újraolvasásaim viszont jól jöttek, mert az egyik eleve a szívem csücske, mint történet és történelmi életrajzi zsáner is, a másik pedig azzal lopta be magát a szívembe, hogy a főszereplő egyszerűen egy zseniális(an megírt) troll.

Németh Krisztina: A hazara

Értékelésem: 5/5

Újraolvasási időtartam: június 7., 15:18 → 2021. június 17., 00:10

A kötet 2019-ben jelent meg, és két év után újra kiadatja a szerző, némileg újraszerkesztett és felfrissített változatban. Nagyon jól teszi! Megtiszteltetés számomra, hogy dolgozhatok a könyvén, hiszen mind a történet – és vele az írónő -, mind a főszereplő egy liebling, ha úgy tetszik, dzsan, azaz egy kedves személy számomra.

Ezt írtam 2019-ben, amikor előolvasója és Kriszti jóvoltából az ajánlója lehettem az első kiadásnak:

Az élet a legkegyetlenebb és legspontánabb történetformáló. Zseniális az, aki jó helyen, jó időben talál rá erre történetre, és képes kihozni belőle a legjobbat. Krisztinának sikerült! A hazara egy megrázó, felkavaró és mély nyomot hagyó alkotás Hamid Alizadáról, a tragikus sorsú afgán fiúról, aki – ha akarja, ha nem – a történelem sodrásában annak részévé válik. Hamid Krisztina szavain keresztül, érzelmes, humoros, ugyanakkor a nyers realizmust sem nélkülöző stílussal kel életre, és szerintem minden olvasó szívében menedékre talál. Az enyémben mindenképpen. (Robin O’Wrightly – író)
Ezt a könyvet mindenkinek olvasnia kell, aki szeretné látni a menekülthelyzet másik oldalát is. És annak is, aki nem – nekik különösen ajánlom. Maximálisan kedvenc lett a zsánerben! ^^
(Már alig vártam, hogy fenn legyen Molyon ez a hihetetlenül csodálatos könyv!!!)

Frissítés:

Ha lehet, maximálisan ugyanígy érzek, sőt, duplán. A második kiadásban csak én látom a nüansznyi változtatásokat, a sztori ugyanaz maradt az elejétől a végéig. Miért lenne más? A könyv első részében az Alizada család – itt kérem, aki fél a spoilertől, nézzen balra, köszi – tragédiáját, a másodikban pedig az egyik ifjabb Alizada, a kis Hamid saját naplószerű elbeszélését ismerhetjük meg. Ami lenyűgöz újra és újra, hogy Kriszti az első mondattól az utolsóig elénk hozza a sztorit, példásan tolmácsolja Hamidot és az ő utánozhatatlan humorát, úgy ír le helyszíneket vagy jelenít meg cselekményt, hogy annak hitelességében nemhogy meg vagyunk győződve, de mintha egyenesen ott lennénk, velünk történne, mi magunk lennénk annak a dzsinnek (démonnak) a tárgya, ami Afganisztánban, Pakisztánban és úgy általában a “-sztáni” térségben, az arab világban dühöng hosszú évtizedek óta. “A tálibok nem kopognak” – mondja az egyik szereplő, és nem téved: a talibán ideológia az egyik legkárosabb és legpusztítóbb fajta, ami jelenleg is milliók életét keseríti meg. Mit lehet tenni az elnyomó, agresszív ideológiák ellen? Arra nem ad választ a könyv, de ez nem is célja.

Ez egy hazara – azaz egy,- a szunnita muszlimok által üldözött síita muszlim – fiú története, aki egyszerűen csak szeretne élni valahol. Valahol, ahol béke van, ahol felnőtt lehet belőle.

És ha még nem nézett vissza a spoiler alerttől senki, gyorsan leírom: hála a Magasságosnak, Hamid álma teljesült, mert néhány éve már békében élhet. Így mesélheti el a saját történetét, azt, ami nem kék “migráncsos” plakátokon villogott le az átlagmagyarnak, hanem ami a maga véres, kegyetlen valóságában jelentett számára mindennapi rettegést. Én azt mondom, ha két éve mindenkinek ajánlottam, akkor most mindenki olvassa újra, és aki eddig még nem olvasta el, az feltétlenül vegye kézbe a nyáron megjelenő, második kiadást! Erről olvasni kell! (A regény még mindig toplistás nálam – egyszer majd össze kell állítanom egy tízest. Azon rajta lesz!)

A könyv a Moly-on

Riley Baker:
Utóirat: Elvittem az autót!

Értékelésem: 5/5

Újraolvasási időtartam: 2021. június 18., 01:00 → 2021. június 18., 03:15

Könyvkiadásban tevékenykedő szakemberként néha elő-előkerülnek olyan lehetőségek, amikkel segíteni lehet egy könyv jobb minőségű terjedését. Emiatt is született az e-book-készítésről szóló cikkem, ugyanis ennél a kezembe került egy rosszul konvertált, elektronikus példány. Mielőtt mindenki felhördülne – mivel a legális könyvterjesztés egyik harcosa is vagyok -, teljesen szabályosan került hozzám. Mivel én tördeltem a könyv nyomdai anyagát, egy olvasó megkeresett, mit tehetne az e-bookkal, ami szintén szabályosan készült el, ám hibás. Annak idején nem én készítettem az e-bookot, ezért nem tudhattam, hogy nem sikerült a konverzió, és a szerzőt sem értesítette senki. (Wtf? Pedig jó lett volna, mert szegény azt hitte, minden rendben volt a könyvvel. Kedves olvasók, mindig szóljatok a szerzőknek vagy a kiadóknak, ha valami nem oké az e-bookban! Köszönjük! Mi is tanulunk, a rendszer is fejlődik.) Miután láttam, mi a gond, elkészítettem a rendesen összerakott, nem PDF-ből konvertált e-bookot. És ha már ott voltam, nyilván újraolvastam a könyvet, mert amúgy is egy különleges helyen van a szívemben. :)

Ezt írtam anno, amikor készült a kötet nyomdai tördelése:

Kedves értékelést olvasó kedves Olvasó! Riley kisregénye tökéletes nyári olvasmány utazáshoz, parton való szoláris színeződéshez, vagy esőkopogtatós, hotelbe beszorulós napokra, amikor megmoccanni sincs erő, mert ez garantáltan visszatesz, ha esetleg véletlenül lejöttél az életről. Könnyed, humoros, grillcsirke rizibizivel tudtátok, hogy ez a kombó minden vitamint tartalmaz? csokival leöntve meg eper, meg Nutella, meg jégkrém, meg tükörtojás, meg… napásztmekk, most éhes lettem XD. Első olvasmány az írónőtől, de garantáltan nem az utolsó! ^-^ Ide nekem az összes cetlit! Utóirat: És Paige, idővel csapj le Coryra! Ő nem lesz seggarc! ;) <– (ez a spoiler pöpcit harap)

Frissítés:

Még mindig imádom a főszereplő megoldását a nagy problémára. Meg az a cetlizés, bakker, az óriási! :D De nehéz nem spoilerezni?! Na, spuri olvasni a könyvet! :D

Csajoknak: azért, hogy tanuljatok, és hogy tudjátok, nem kötelező áldozatnak lenni. De nem ám!

Pasiknak: eszetekbe ne jusson hülyének nézni a nőt! Vagy ha igen, akkor …muhaha… megérdemlitek a sorsotokat. Ja, és még mindig Team Cory! <3 <3 <3

A könyv a Moly-on

(Kép: saját)