Tudom, miért nem szereted az e-bookot!

És azt is tudom, mire ezt végigolvasod, talán egy kicsit mégis meg fogod. Hogy merek ilyet feltételezni? Gyere velem, ássunk le közösen az elektronikus kiadás bugyraiba egy blogbejegyzés erejéig. Garantáltan sokkoló tartalom: érzékenyítés! :)

Nyugi, karikamentes, nem úgy érzékenyülünk. :D Ugye, magaddal hoztad a humorérzékedet? Kellhet…

Én szeretem az e-bookot.

Szerintem erre már rájöttél. Csapjunk a lovak közé!

Miért jó az e-book?

 • Kis helyen is elfér egy egész könyvtárnyi. (Szerintem ez a legmenőbb tulajdonsága.)
 • Éjjel is olvashatod lámpa nélkül. (Ha olyan az olvasód, de akkor vegyél olyat.)
 • Könnyű olvasni egy kézzel. (Tömött trolibuszon, egy szál szardíniaként lógva, azért ez elég erős előny, hidd el nekem.)
 • Egy természetesen legálisan (!!!) megvásárolt példányt több helyre is másolhatsz magadnak – e-book-olvasóra, asztali gépre, telefonra, magánfelhőbe -, hogy bárhol, megszakítás nélkül olvashasd.
 • Ha vannak benne linkek, öt pillanat felrongyolni a netre, megguglizni egy lehetséges logikai hibát – hm, tényleg éjjel alszanak a pontyok? És ha nem?! -, vagy csak csekkolni a szerző weboldalát, mondván: végre, megvan a következő rész is, hurrá, nem kell kinyírnom az írót a függővég miatt. (Főleg, mert akkor ki írná meg a folytatást, ugye?)
 • Ha nem tetszik, letörlöd. (Nem kell kínlódni, hova tegyed, kinek passzold el.)
 • Olcsóbb, mint a papír. (Jobb helyeken. Enyémek mind eszméletlen akcióban kaphatóak, pont ezért. Nincs nyomdaköltség, se polcpénz, se postaköltség!)

Azért ne hidd, hogy nem értem meg a te nézőpontodat is, mert de. Én sem olvastam mindig képernyőről, sőt. Ugyanazért ódzkodtam az e-booktól, amiért te.

Miért nem jó az e-book?

 • Nincs szaga. (Majd piacra dobjuk a könyvillatú parfümöt molyoknak. Neked szólok elsőnek, ha megvan, jóóó?)
 • Nem lehet lapozni. (A francokat nem lehet! Papírt akarsz érezni, számolj pénzt, teee!)
 • Lemerül… (Töltsd fel!!! A mobiloddal mit csinálsz? Na, ugyanúgy ezzel is azt kell.)
 • Ugyanúgy billeg rajta a zongora, csak már a kijelző is betörött. (Így jártál…)
 • Rettenetes a legtöbb elektronikus könyv minősége, amit itthon piacra dobnak.

És itt álljunk meg, mert ez bizony igaz!

Jelenleg Magyarországon – valljuk be – az elektronikus publikáció még igencsak gyerekcipőben sántikál. Nem finomkodom, bocs. A platform adott, könyv is van, mint a tenger, mégsem működik igazán a rendszer. (Tessék, versike!) Miért? Mert csak az igények vannak a világszínvonal szintje alatt, de azok olvasói és szerzői-kiadói oldalról egyaránt.

Pedig csak egy gombnyomás e-bookot konvertálni bármiből…

Ja? …Amúgy NEM!

Miért nem csak egy gombnyomás e-bookot konvertálni bármiből?

Miről dumálsz? Miért ne lenne egy gombnyomás? Jó, kettő, ha nem számítom, hogy megnyitom a konvertálót… De aztán 1. behívom a könyvet… 2. konvertálás… Kész, csá!

Ja, hát lehet így is. Ahogy lehet nyersen belapátolni a spaghetti carbonara hozzávalóit a gyomrunkba, aztán… az olyan is lesz. Minek? Fájni fog, nem tűnik a végén annyira jó ötletnek. Inkább álljunk le főzni – ez ügyben ajánlom Dragomán György ételvezetési tanácsait; mocskos mód reklám -, sokkal hatékonyabb és finomabb lesz az eredmény!

Ehhez azonban meg kell értenünk néhány alapvető működési elvet.

Az elektronikus olvasók és az alkalmazásaik a szöveget és a könyv tartalmi elemeit az internetes böngészőkhöz hasonlóan, HTML-alapú rendszerben jelenítik meg. Az ezer fájlformátum (ePub, Mobi, AzW3, KBF stb.) mind egy nyelvi leírást “beszél”, de sokféleképpen lehet beállítani. Ahány olvasó, annyi lehetséges beállítás létezik, amelyek közül meg kell találni egy lehetőség szerint mindenhol szépen, értelmesen megjelenő formát. Szóval az, hogy PDF-ből rittyentünk egy elektronikus olvasásra alkalmas anyagot, kevés a maradéktalan élvezethez és olvasási élményhez.

Most sokkolni foglak! De csak, hogy eloszlassak egy halom tévhitet.

 1. A PDF és a DOC(X) nem elektronikus könyvformátum! A legális e-bookok eleve ePub, Mobi, AZW3 vagy egyéb fájlokban készülnek, nincs szükségük konvertálásra. Természetesen nekem vannak PDF-fájljaim, mivel a legtöbb könyvem illusztrációt tartalmaz, ezért vizuális teljességében csak a betördelt változat élvezhető. Mivel én is lassanként tanultam meg az elektronikus publikáció csínját-bínját – és még mindig tanulom -, illetve kezdetben nem támogatták a “rendes” e-formátumok a grafikákat, csak PDF-ben tudtam biztosítani az élményt. (Valószínűleg – ha eljutok időben oda – várható egy óriás frissítés az összes e-bookomra, és ami eddig nem volt illusztrált ePubban/Mobiban, az már az lesz. 2022-től tervezem.) A DOC(X) meg nem végformátum, ne vicceljünk már, az kézirat!
 2. A PDF-ből konvertált fájlok nem garantálják, hogy nem mászik el a nyomdai tördelés miatt a szöveg – de elmászik -, vagy megjelenik minden egyes karakter – nem, nem fog. Szövegrészek is hiányozhatnak, ha az olvasó valami miatt nem tudja a kijelzőre szuszakolni. A DOC(X) jól konvertálható, de ismeret hiányában összefolyhat a szöveg és eltűnhetnek a stílusok, sortörések. Az eredmény: bosszankodó olvasó – itt az e-mber -, aki azért sokkal jobb bánásmódot érdemel egy odavetett karakterhalmaznál.
 3. Innen nyugatabbra az e-book nem egy kivert kutya, amit a hátsó udvarban kötnek meg, mert csak egy szükséges rossz, vagy épp rejtegetnivaló kalóztákolmány. Az Amazon elektronikus oldala virágzik, Amerikában pedig már egyetlen író sem indul el úgy, hogy a könyve ne jelenne meg legalább – a “paperback” kiadás mellett – elektronikusan és audiobookban is. …Húúú! Hangoskönyv! Ha(ng)nyatló nyugat!
 4. Mindeközben itthon az elektronikus kiadványokra 27%-os áfát számolnak rá, a papírkiadásokon levő 5% helyett. Miért? Mert szoftvernek minősül. …Igen, inkább nem mondok erre semmit. Szerintem te se idegeld magad, olvass tovább!
 5. A mai magyar íróknak – sértődés ne essék, de – nagyon kis hányada érti, hogyan is épül fel a könyveik elektronikus formája. Hogy a kéziratot eleve elektronikus kiadásra kell előkészíteni, azaz:
  – be kell állítani a stílusokat, különben szétesik;
  – rögzíteni kell a képeket, különben bevágja a könyv végére;
  – kezelni kell a tartalomjegyzéket, a táblázatokat, a lábjegyzeteket, minden fityfenét, mert a végeredmény más lesz;
  – kicsit érteni kell HTML-ül és CSS-ül, ismerni kell a rezgő lelkivilágát az ePubnak és a Mobinak;
  és ehhez alap, hogy
  – letöltünk egy elektronikus-olvasóprogramot.
  Eddig a legismertebb és a legszéleskörűbb az ingyenes Calibre (na jó, donationware, de a fejlesztője, Kovid Goyal – tényleg így hívják!!! – nem fog az orrodra koppintani, hogy fizess; bár szerintem megérdemli, meg te is :P ).
 6. Nem az e-bookokat lopják és másolják elsősorban. Ezt a mostanában szerzett tapasztalataink támasztják alá. Akik illegálisan terjesztik a magyar és a külföldi irodalmat, legtöbbször a papírra rombolnak rá, majd dolgozzák fel – nem adok tippeket, hogyan -, ennek pedig két lélektani oka lehet. Először is, úgy néz ki, mintha nekik is rengeteg munkájuk lenne a könyv népszerűsítésében, és lehet tetszelegni a csodálatos megmentő szerepében; másodszor pedig egyszerűen brahi és adrenalinbomba így lopni a könyvet. “Az e-book az smafu – mondhatnók -, azt bárki megveheti, de tessék, ez csak papírban jelent meg, és nekem mégis megvan PDF-ben, puhányok!” Talán tévedek, de így látjuk néhányan – szintén nem adok tippeket, egy írói kör -, mint előforduló tendencia.
 7. A hetedik te magad légy! Vásárold az e-bookot, és igenis emeld fel a szavad az igényes elektronikus megjelenés mellett! Jogod van a szép és jól olvasható fájlrendszerhez, főleg azon az áron, amin a boltok – az áfa miatt – adni kénytelenek. Jó hír, hogy a legtöbb ingyenes kiadvány az e-könyvek közül kerül ki.

Mert az e-book ugyanolyan létjogosultságú, mint bármelyik papírkönyv. Nem ugyanaz a platform, hanem kiegészítés. Egymás támogatói, kvázi testvérei; egy-egy lehetséges megjelenési forma. Egy történet két arca.

Mellé hasonlóan fontos lenne, hogy a hangoskönyvek, a Braille-nyomatok is széles körben ismertek és elfogadottak legyenek. De az már egy másik poszt témája lehetne… talán. :) Köszönöm, hogy elolvastad, remélem, hogy hasznos információval szolgálhattam most is. Ha kérdésed, felvetésed van, a népszerűsítő posztok alatti kommentsorba is beírhatod. Szeretettel várom! ;)


(Kép: saját. Decemberi book haul 2019-ből. Nem elektronikus, na de na.)

Hírdetés