Hogyér’ a könyv, jóasszony?

Úgy döntöttem, nem hagyom homályba veszni a könyvkiadás valós költségeit, így remélem, hogy sikerül felvilágosítanom mind az írókat, mind az olvasókat, hogy “mibe’ is van cakkumpakk” (sic!) egy könyv. Mert azon felül, hogy szívszélhűdést kapunk a boltokban található könyvek árain, jó lenne tudni, mégis hány forintot kell kiadnia egy szerzőnek vagy egy kiadónak egyetlen könyvre vetítve, alapáron. Készülj fel súlyos összegekre, számoljunk együtt!

Szilágyi Örzsébet levelét megírta…

Nyugi, nem kezdjük el az elején, nem kell megijedni. Azzal mindenki tisztában van, hogy a szerző mennyi energiát, szívet-lelket, álmatlan éjszakát, átzombult nappalt fektet bele az alkotásába. Amit persze nem kötelező neki – ez amúgy nem teljesen igaz, de ez már egy másik téma lehetne –, mondják az olvasók, de mégis olyan jó kézbe venni és olvasni, nem?

Onnantól fogva, hogy a kész kézirat a kiadó vagy az írót kiadásban segítő személyzet köreibe kerül, már számszerűsödik a dolog. Senki nem dolgozik ingyen, persze be lehet vonni gyakornokokat és lelkes altruistákat, de azért ne erre alapozzunk, becsüljük meg mindenki munkáját, aki ebben az egész folyamatban részt vesz.

Hogy pontosan milyen részfolyamatokon megy keresztül a kézirat, mire nyomdatermék vagy elektronikus olvasóba illő fájl lesz, az ennek a cikknek a témája volt.

Akkor számoljunk!

Egy könyv teljes nyomdai és elektronikus kiadásának árjegyzéke

Ehhez úgy gondoltam, választok egy valóban megjelent könyvet, aminek valóban ezek a költségei merültek volna fel, ha külsős szerkesztőséggel készíttettem volna, és idén került volna kiadásra, nem négy évvel korábban.

SzerzőRobin O’Wrightly
CímErelem (eszetlen szerelem)
Típuspapírkönyv + e-book
Oldal (A5)összesen200
SZERKESZTÉS2 kör45 000 Ft
5 szerkesztői ív (1 ív = 40 000 karakter szóközzel), 9000 Ft/ív alapár
KORREKTÚRA1×1 kör20 000 Ft
199989 karakter szóközzel, 0,1 Ft/karakter alapár
TÖRDELÉS (nyomdakészre)192 oldal42 000 Ft
ebből szöveg+képes ff. oldal 250 Ft áron72 oldal
szöveges ff. oldal 200 Ft áron120 oldal
BORÍTÓTERVEZÉS (nyomdakészre)15 000 Ft
ILLUSZTRÁCIÓKÉSZÍTÉS72 db180 000 Ft
2500 Ft/db áron
NYOMDAKÖLTSÉG80 000 Ft
(digitális vagy ofszetnyomda, 100 példány+futár)
E-PUBLIKÁCIÓ (meglévő fájlból)5 000 Ft
PDF tördelt anyagból, ePub, Mobi kéziratból
ÖSSZESEN387 000 Ft
csak az ebook, illusztrációk és nyomdai munkák nélkül80 000 Ft

Tény, itt az illusztrációk “combosítják” a végösszeget. De azok nélkül is 207 000 Ft a papírkönyv és e-book ára. Ennél csak terjedelmesebb könyveket érdemes piacra küldeni, azoknak azonban az előállítási költsége is jóval magasabb.

Nézzünk egy sima, mezei e-bookot, de terjedelemre hosszabbat. Ez is saját, az idén kerül kiadásra. Ha valaki más írná, vélhetően ennyit kellene fizetnie érte alapszinten.

Egy e-book elkészítésének árjegyzéke

SzerzőRobin O’Wrightly
CímStronger than love
Típuse-book
Oldal (A5)összesen kb.300
SZERKESZTÉS2 kör67 500 Ft
7,5 szerkesztői ív (1 ív = 40 000 karakter szóközzel), 9000 Ft/ív alapár
KORREKTÚRA1×1 kör30 000 Ft
300000 karakter szóközzel, 0,1 Ft/karakter alapár
KÉPANYAG
hirdetésoldal1 oldal300 Ft
BORÍTÓTERVEZÉS10 000 Ft
KÉZIRATELŐKÉSZÍTÉS
elektronikus publikációra, 2500 Ft-os gépórabérben3 óra7 500 Ft
E-PUBLIKÁCIÓ
ePub, Mobi előkészített kéziratból (alapár: gépórabér)1 óra2 500 Ft
ÖSSZESEN117 800 Ft

Nem kevés… Egy 500 oldalas kötet esetében már 182 800 Ft-ra rúg ugyanez a rovancs.

Ha felmerül a kérdés, miért saját könyveket választottam és miért a saját árlistámat használtam ehhez, ennek olyan egyszerű okai vannak, mint üzleti titoktartás és GDPR. De hidd el, ha más szerző könyveivel vagy más szolgáltató cég áraival számolok, hasonló – vagy drágább – eredmények jönnek ki.

A papírnyomatok kiárazása esetében nem számoltam bele a kiadói adminisztrációs, a könyvesboltok felé terítő hálózatok terjesztői díját, a webshopok üzemárát és a futárok díját; a boltok “polcpénzét” vagy a “szigetek” (egyben kirakott, új vagy akciós könyvek halmaza, amit kerülgetnek a vásárlók) költségét, a majdani újranyomás és -terjesztés lehetőségét, illetve valami kis hasznot a kötet szerzőjének is. E-bookok esetében a valóságban látogatható könyvesboltok természetesen kimaradnak, illetve nincs példányszámlimit, de a fennálló pluszköltségek hasonlóan tetemesek lehetnek. (Erről sem közölhetek konkrét számokat, lásd előző bekezdés.)

Alapjáraton el lehet mondani, hogy egy könyv árából átlagosan 8-12% az, amit végül a szerző haszonként könyvelhet el, ha a műve végigmegy ezen a fenti költséglistán. Ez egy erős tól-ig kerekítés, mert kiadója, nagykere, kiskere, bartere, cibere stb. válogatja, mennyivel honorálja a szerzőt, és mennyit tesz zsebre. Ki lehet számolni, hány példány eladása után válik nullszaldóssá számára az ügylet, de elég sokat el kell adni ahhoz, hogy a szerző visszakapja a befektetett pénzét. Nem száz példányt. Sokkal többet…

Miért nem jó a szerzőnek, ha illegálisan terjesztik a könyveit?

Ha nem olvastad az előző cikkemet, ami kifejezetten ezzel a témával foglalkozott, kattints ide!

Úgy érzem, megint szólnom kell erről.

Persze-persze, jönnek a vélemények: örüljön az amúgy is kevéssé ismert, magyar író, hogy olvassák, hízzon a mája mondjuk, kösz, májnagyobbodást nem szeretnék, de mindegy; meg milyen menő már, sőt badass, akinek fent van a könyve torrenten, bárcsak a kevésbé olvasottakat is warezolnák, oké, feltegyem a tiédet? és különben is, így sokkal többet fognak venni ténylegesen a könyvekből, hiszen aki letölti, és tetszik neki, az majd megveszi papírban, hát nem érteni ebben a hihetetlen gazdasági erőt? Nem. Bla-bla-bla…

Picit nyers leszek most, ne haragudj: csak azért, mert sok ember szajkózza a hülyeséget, attól az még hülyeség marad.

Van az a réteg – Isten világosítsa meg az ő szentséges elméjüket –, akik szerint az oké, ha nem veszik a könyveket, hanem letöltik, mert sokkal gazdaságosabbnak tartják ezt. És persze valljuk be, igazuk van, a fene egye meg! Miért?

Mert nemcsak több kaját/kávét/teát/cigit/internet-előfizetést/vibrátort stb. vehetnek az olvasnivalójuk mellé, de a futárra se kell várni (vagy küzdeni a csomagküldő szolgálattal, ne tüntesse el a kézbesítendő csomagot, csak mert a kézbesítő szeretné megtartani magának – megtörtént eset!!!), nem megy tönkre a könyvtest, és ha nem tetszik az iromány, gond nélkül (mármint nem érezzük kidobott pénznek) lehet törölni. A beszerzés pedig hihetetlen könnyű: rákattint az ember egy helyes linkre egy kedves kis oldalon (irónia), és PUTTY, ott is van a végfelhasználásra alkalmas fájl az olvasófelületen. És egy ceka forintba nem került.

Neki.

A szerzőnek ez papírkönyvenként jó pár ezer Ft, amiből persze ő talán csak párszázat láthat, de a pénztárcája mégis az ezres mennyiség után vonyít. Ez mind megy mínuszba. Az abszolút nullánál pedig a szerző – akinek nem a könyvírás a fő élettevékenysége, mert ugye abból megélni nem lehet – inkább úgy dönt, hogy a franc megeszi, nem ad ki több könyvet, mert már a gatyája is ráment erre a költséges hobbira (sic!). Ne reménykedj, én nem fogom feladni. :P

Ha nekem nem hiszel, higgy a számoknak! ;)

Szóval szuper dolog, ha olvasnak az embertől, meg híres lesz, hiszen végül is valami ilyesmiért bújt elő a fényre, de ez ne járjon már azzal, könyörgöm, hogy az alapból több százezres mínuszra még további mínuszok gyűljenek a szerző zsebében! És a kiadók sem örülnek a letöltéseknek – mondjanak bármit a “nagyok” -, ha a saját platformjukon nem hoz annyi bevételt a könyv, az nekik is csak árt. Ez az időszak kedvez a céges összeomlásoknak és csődeljárásoknak enélkül is.

Aki pedig – amúgy teljesen jogosan – szeretne a vásárlás előtt meggyőződni, hogy nem potyára vesz-e neki nem tetsző könyvet, annak jobb helyeken biztosítanak beleolvasót, illetve kölcsönözhet is könyvtárból – egész jól működött egy csomó a lezárás ideje alatt is -, vagy kereshet értékeléseket, idézeteket, részleteket a könyvből a Molyon vagy a Goodreadsen… de elég tágas az internet, hogy másokat nem megkárosító módon juthassunk információhoz.

Hogyan segíthetsz a magyar szerzőknek, hogy te se járj rosszul?

  1. Ha drágának találod a könyvesbolti kihelyezést, vagy nem elérhető számodra, vásárolj a webshopból!
  2. Vásárolj a kiadótól vagy közvetlenül a szerzőtől!
  3. Figyeld a szerzők, a kiadók és a könyvelosztók közösségi oldalait, keresd az akciós lehetőségeket, nyereményjátékokat!
  4. Vegyetek meg többen egy példányt a baráti körötökben vagy a családban, és adjátok kézről kézre! Legalább lesz még egy közös témátok. :)
  5. Ha nem jött be a könyv, ne dobd ki, hanem add tovább. Ha barátnak, azért, ha ellenségnek, akkor azért. :D Sosem lehet tudni, kinek fog tetszeni. Ez tapasztalat!

Győz az emberségesség

Az előző cikkem hatására indult egy megható kampány, aminek következtében vásárolt könyvpéldányokkal támogattak engem szerző- és olvasótársak. Nem számítottam rá, teljesen meglepett a dolog. Bevallom, nem ez volt a célom egyáltalán, sőt; de ha már így alakult, hát én bizony örültem neki. Be tudtam fizetni a vezetékes netet és a mobiltelefont – mindkettőt munkára, alkotásra, szakmai kapcsolattartásra használom elsősorban -, valamint éhen sem maradtunk. Ezúton köszönöm a megrendelőknek! Remélem, hogy ezt is olvassák, mert szeretném, ha tudnák: nagyon hálás vagyok a szuper hozzáállásukért. Sokan vehetnének róluk példát, komolyan.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Uff, én beszéltem. :D Innentől kezdve lezárom a témát, mert mindent elmondtam, amit szerettem volna.

Kérlek, ezt a cikket terjeszd, ne a könyveim illegális példányait! Bízom benned, és én is köszönöm a belém vetett bizalmadat! ;) További sok jó – és olcsó – könyvet, mellé pedig szórakoztató időtöltést kívánok neked és a barátaidnak, a családodnak.

(Egy olvasótársad, aki ír is)


(Kép: saját)

Hírdetés

Hogyér’ a könyv, jóasszony?” bejegyzéshez ozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.