Tiszta vizet a humorba! – Ki kicsoda itt?

Ismerjük meg a Dugonics András Irodalmi Díj 2020 – Humor, Szatíra kategória nyerteseit!

Elképzelem, amint neves standup-komikusok felállnak a pódiumra és bevezetik a műsorukat ezzel:

„Képzeljétek el, jelöltek egy irodalmi díjra, körbevéve illusztris nevekkel, de aki végül megnyerte, annak a nevét sem bírom kiolvasni, nemhogy tudnám, ki a fene az. Robin Ókiafrancez?!”

😂😂😂

A magyar irodalom humoros, szatirikus része évtizedek óta – talán Örkény István, a groteszk atyja elhunyta után – méltatlanul szorul a perifériára. Ennek okairól nem tudunk semmit, nem is kutatja senki, csak egy szomorú tény. Így aztán maga a zsáner se nem közismert, se nem közkedvelt. Kevesen alkotnak ebben a műfajban, akik még élnek, illetve sokak zöme nem is ezen a módon futott be karriert: van itt, aki „civilben” színész, komikus vagy épp újságíró. Hogy kerültek erre a listára egyáltalán? Úgy, hogy írtak egy – vagy több – humoros könyvet és az olvasóik nevezték őket rá. Tehát irodalmi szempontból is letettek valamit az asztalra. Számomra őrületes megtiszteltetés, hogy egyáltalán egy listán szerepelhetek velük. 😍 Ismerkedjünk meg a jelöltekkel közelebbről!

10. helyezett – Verebes István

Őt jórészt a színház világából ismerhetjük: színészként kezdte a pályafutását, szinkronszerepeket vállalt, később pedig rendezett, írt bohózatokat is. Jellegzetes orgánumát hallhattuk a Disney-féle Micimackójában Bagolyként, de rendszeres szereplője volt a Heti Hetesnek is. Én kedvelem őt és a szarkasztikus humorát, Darth Vader-i szuszogását messziről felismerem, meg sem kell szólalnia.

Írói adatlapja a Molyon: ➡️ https://moly.hu/alkotok/verebes-istvan

9. helyezett – Nagy Bandó András

Számomra ő különleges helyet foglal el az életemben. Kvázi az ő humorán – is – nőttem fel. Kiskamasz koromban szakadtra olvastam az Úton-útfélen című regényét. Ajánlom mindenkinek, aki szereti az abszurd, fekete és keserédes magyar humort. Lánya, Natália munkássága is nagy hatással volt rám, de ő nem szatírában utazik, így az édesapja képviseli őt is nálam, mint alapvető humorforrás. Nagy respekt a Nagy családnak!

Írói adatlapja a Molyon: ➡️ https://moly.hu/alkotok/nagy-bando-andras
(Natié: ➡️ https://moly.hu/alkotok/nagy-natalia)

8. helyezett – Spiró György

Remélem, nem kell bemutatnom, hiszen ismert író, bár inkább szépirodalmár, igaz, abból tényleg a humoros vonalat viszi, jellegzetes stílusával. Kossuth- és József Attila-díjas alkotó, szóval különösen megtisztelő, hogy egy listán szerepelhetek vele.

Írói adatlapja a Molyon: ➡️ https://moly.hu/alkotok/spiro-gyorgy

7. helyezett – Őszi Róbert

Szégyen-gyalázat, hogy még nem olvastam Őszitől, és őt ismerem ezáltal a legkevésbé. Ideje lesz olvasni tőle, mint szakmabelitől. Biztos, hogy tanulhatok és inspirálódhatok általa. Akik találkoztak a könyveivel, dicsérik, szóval biztos vagyok benne, hogy nem véletlenül került a listára. Olvassatok Róberttől!

Írói adatlapja a Molyon: ➡️ https://moly.hu/alkotok/oszi-robert

6. helyezett – Homonnay Gergely

Nemrégiben kezdtem el őt és cicáját, az Elnökasszonyt követni a Facebookon. Gergely újságíró, a „Puszi, Erzsi!” című blogregényével vált híressé, és jelenleg Olaszországban él. Emiatt – is – csekkolom a lapját gyakran, illetve mert Erzsébet Fenevadova haláli humorral viszi a mindennapjaikat. Ha nem akarom, hogy szonettet kelljen írnom – azt aztán végképp nem tudok -, akkor mindenképpen így zárom le ezt a bekezdést: „egy darabig most nincs puszi, Robin”.

Írói adatlapja a Molyon: ➡️ https://moly.hu/alkotok/homonnay-gergely

5. helyezett – Dombóvári István

Íme az első, ismertebb kortárs humoristánk a sorban! Egyébiránt ő, mint standup-komikus, megtalálható a Facebookon, szerintem nincs olyan, aki ne követné. Kedvelem fiatalos, kicsit csípős, (ön)ironikus humorát, ami mögül azért mindig kilátszik egyfajta életigenlés. Na, hát ő is írt könyvet, méghozzá nem is egyet, amin én például teljesen meglepődtem, mert erről nem is tudtam egészen a mostani díjnevezésig.

Írói adatlapja a Molyon: ➡️ https://moly.hu/alkotok/dombovari-istvan

4. helyezett – Kőhalmi Zoltán

Na, ha valaki maximálisan kedvenc standupos nálam, akkor az Kőhalmi! Imádom a cinikus, enyhén autista humorát, amit fapofával és teljesen korhatármentesen ad elő – ezért külön tiszteletem, mert elég sok kollégája szájából kilóg a kapanyél, Zoli pedig mentes a vulgáris sallangtól. Így aztán amint megtudtam, hogy könyvet is írt, beszereztem Kultúrzaj mollyertől és elolvastam még aznap. Kedvenc lett, legalább annyira beteg, mint a most díjazott Erelem című könyvem. Ha nem jobban…

Írói adatlapja a Molyon: ➡️ https://moly.hu/alkotok/kohalmi-zoltan

3. helyezett – Bihari Viktória

Vikut a Tékasztorik című blogja okán ismertem meg, persze nem személyesen, hanem mint távoli rajongó. Kedvelem a stílusát, azt, hogy nem fél önmaga lenni, szerintem minden keserű öniróniájában vicces, emberközeli tud maradni, és erre az egészre nőként (!!!) tudott is brandet építeni egy – a humor tekintetében – patriarchális társadalomban. Maximálisan felnézek rá ezért, nem sikerül ez mindenkinek. Jelenleg szövegírási tanácsadással foglalkozik.

Írói adatlapja a Molyon: ➡️ https://moly.hu/alkotok/bihari-viktoria

2. helyezett – Bödőcs Tibor

Remélem, őt nem kell bemutatnom. Elég csak annyit mondani, hogy Búcsúszentlászló, és már mindenki vágja rá, hogy Bödőcs, a helyi standupos. Pedig már évek óta Budapesten él. Kedvelem azt az ízes beszédét, meg ahogy képviseli a páratlan, csak a zalaiakra jellemző sztoikus, fekete humort. Nekem persze ő már kicsit vulgáris, de mit ad isten, ha a világ máshogy nem ismeri fel a valóság visszásságait. Legfeljebb éjjel nézzük a Dumaszínházat, amikor a 16 év alatti, bejegyzett családtagok már elmentek aludni.

Írói adatlapja a Molyon: ➡️ https://moly.hu/alkotok/bodocs-tibor

Ezek után jogosan merülhet fel, én hogy kerülök ide?
És mégis melyik könyvemmel szavaztak be?

Az Erelem – eszetlen szerelem című abszurd humorú romantikus szatírámat és ezek folytatásait jelölték a díjra az olvasóim. Az, hogy első helyezett lehettem, csak és kizárólag rajtuk múlott. Nagyon hálás vagyok nekik ezért!

Írói adatlapom a Molyon: ➡️ https://moly.hu/alkotok/robin-owrightly

Jó ismerkedést kívánok!


A blogposzt átemelve a Facebook-oldalról, jegyzetből, mert a jegyzet szekció hamarosan megszűnik. Itt nem vész el!

Hírdetés

Tiszta vizet a humorba! – Ki kicsoda itt?” bejegyzéshez egy hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.